Domov Naslovnica Volkswagen Passat (2010 – 2015)

Volkswagen Passat (2010 – 2015)

Deli

Volkswagen Passat velja za pregovorno zelo zanesljivega in varčnega sopotnika. Kljub slovesu smo pri avtonasvetih preučili, katere so tiste napake, okvare in vpoklici, s katerimi se srečujejo vozniki Passata.

Leto izdelave: 2010 – 2015 Prenova: /
Proizvajalec: Volkswagen
Predhodnik: Passat Naslednik: Passat Razred: Srednji razred
Konkurenti: Peugeot 508, Škoda Octavia, Mazda 6, Opel Insignia, Ford Mondeo, Volvo S60
Modeli: Limuzina, karavan
Euro NCAP:★★★★★ (2010)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Ergonomija
+ Prostornost
+ Brezčasen dizajn
+ Kvaliteta izdelave
+ Dodatna oprema
– Cena
– Sedeži
Bencinski motor:
1.4 TSI
Dizelski motor:
2.0 TDI

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pri večini dizelskih motorjev je bilo ugotovljeno preseganje deklarirane norme o količini izpustov (Dieselgate afera). Za odpravo neskladij je potrebno pri 2.0 TDI motorjih preprogramirati motorno elektroniko pri 1.6 TDI motorjih pa izvesti bolj zahtevne fizične posege. Stroške za vse posege bo kril Volkswagen.
 • Pri vozilih z dizelskimi motorji, pogosteje pri 1.6 TDI in ročnimi menjalniki prihaja do  odpovedi dvomasnega vztrajnika in posledično sklopke. Težava je pogosta pri vozilih, ki se vozijo pretežno po mestih in se kaže kot cukanje in tresenje v prostem teku in pri speljevanju ter kovinski ropot pri izklopu motorja.
 • Pri 1.6 TDI dizelskih motorjih prihaja do odpovedi injektorjev pri nizki kilometrini vozil. Težavo se največkrat reši znotraj garancije.Volkswagen Passat rabljen napake težave okvare vpoklici zanesljivost

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Starejši modeli z 1.6 TDI in 2.0 TDI dizelskimi motorji imajo težave s puščanjem vodnih črpalk. Težava je posledica slabe kvalitete tesnilnih elementov.
 • Pri vozilih opremljenih z DSG avtomatskimi menjalniki in velikim številom prevoženih kilometrov bodite pozorni na redno servisiranje in gladko delovanje saj vas v nasprotnem primeru lahko čaka drago popravilo.
 • Posamezni lastniki poročajo o težavah s kompresorji klimatskih naprav.
 • Pri dizelskih izvedenkah bodite pozorni na morebitno slabo stanje DPF filtra, ki se v primeru redne mestne vožnje ne uspe učinkovito regenerirati.
 • Intenzivna obraba silent blokov (gumijastih puš) na podvozju.

Napake na karoseriji

 • Pogost vdor vode v meglenke.
 • Veliko število lastnikov se pritožuje nad okvarami zunanjih vratnih kljuk.
 • Pri karavanskih izvedenkah prihaja do odpovedi zadnjega brisalca.
 • Nekateri lastniki poročajo o pojavu rje na karoseriji. Posebno bodite pozorni na zametke rje na vratih in blatnikih.

Napake notranjosti

 • Kar pogost pojav čričkov v notranjosti.

Volkswagen Passat rabljen napake težave okvare vpoklici zanesljivost

Napake elektronike

 • Nekateri lastniki poročajo o težavnem delovanju navigacijske enot, ki od časa do časa ‘zmrzne’.
 • Pri nekaterih serijah prihaja do težav z stikali električno pomičnih stranskih stekel.
 • Pogosto slab sprejem radijskega sprejemnika.
 • Večje število težav z vzpostavitvijo Bluetooth povezave.
 • Večje število odpovedi ključavnice prtljažnika.
 • Posamezne težave z nedelovanjem Start&Stop sistema. Težavo se odpravi z menjavo akumulatorja in/ali reprogramiranjem.

Volkswagen Passat rabljen napake težave okvare vpoklici zanesljivost

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
 15/12/2011
 Vpoklic zaradi težav s puščanjem goriva. (2.0 TDI)
 01/01/2009
 15/12/2011
 24/06/2015
 Vpoklic zaradi napake pri kolesnih ležajih.
 01/04/2015
 11/04/2015

Volkswagen Passat rabljen napake težave okvare vpoklici zanesljivost

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Mytreg (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija), Clubgti (Velika Britanija), VWVortex (Velika Britanija), .

Deli
Prejšnji članekHonda Accord (2008 – 2015)
Naslednji članekMazda 6 (2007 – 2012)
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.

21 KOMENTARJI

 1. Pozdravljeni, meni je pri Passat variantu 2.0 TDI letnik 2011 odpovedal ventil EGR pri 89 000 km in prav tako ključavnica prtljažnika.
  Popravilo v servisom je stalo 1300 eurov.
  Zanima me kako možno da se sedaj pri 89000 km ko so preprogramirali motorno elektroniko sedaj zelo pogosto zabaše VSAKIH ( 10 000 km) DPF FILTER, ki se prej ni nikoli?

  MI BO KDO VW DAL KAKŠEN ODGOVOR?

 2. Janez,

  Po vsej verjetnosti niso uredili reprogramiranja mot elektronike tako kot bi morali. To da je EGR šel po toliko kilometrih pa ni nič čudnega. Za DPF filter pa je nekako normalno da se baše na toliko km. Poglej ali se ta kilometrina veča ali manjša. Če se manjša se pravi da moraš regenerirati filter na čedalje manj potem bo filter počasi šel. Ampak po vsej verjetnosti ko bo imelo vozilo že kar dostio prevoženih km. Filter pa regeneiraj na 2000 obratih na AC in vozi pod temi obrati par km. VW pa ti ne bo odg. ker jih poprodajna aktivnost v smislu pomoči kaj narediti ne zanima 😉 Klasika Slovenskih prodajalcev. Ker sam vozim Octavio in nameravam kupiti passata letnik 2013 me zanima če je na avto še kaj bolj problematičnega kot ta popravila ki so za moje pojme bolj redne in logične narave ? Kaj bolj problematičnega z motorjem in šobami, žarilnimi svečkami , turbine itd ? Hvala za odg.

 3. Pozdravljeni. Jaz sem kupil Passata Varianta, 2.0 TDI, 103 kW, DSG, variant, 130.000 km prevoženih, s potrjeno servisno knjigo, od prvega lastnika iz Nemčije. Kupil sem ga oktobra. Ob prvih spustih temperature, po dveh tednih lastništva sem ob hladnem motorju opazil drugačen zvok (“klenkanje”, kot to mehaniki strokovno poimenujejo). Opravil poizvedbo pri mehaniku, ki dela na VW servisu – pooblaščenem. Postavil diagnozo – napaka na vsaj eni od vbrizgalnih šob in napovedal še cukanje, ko se še znižajo temperature. In to se je uresničilo. Nato sem uveljavil garancijo Motive Service Suprema (prodajalec mi jo je dal za 1 leto). Le ti so korektno odreagirali, me napotili k mehaniku specialistu za vbrizgalne šobe v Mengšu. Po diagnostiki mi je ta povedal, da je ena šoba popolnoma zanič, ostale tri pa na isti poti. Motive Service mu je odobril menjavo vseh štirih šob. To naj bi bil strošek čez 1.000 EUR. Storitev je bila sicer korektna, zmotilo me je zgolj dejstvo, da o popravilu (še) nisem dobil nobenega dokumenta, ki bi izkazoval to, kar mi je avtomehanik povedal, da je naredil. Zdaj bom šel po 1.000 km od zamenjave še na kontrolni pregled, da bo pogledal, če vse pravilno dela (tako mi je naročil).
  Danes pa se mi je pokvarila ključavnica na vratih prtljažnika – ne zapira in ne zaklepa. Tako, da imam zdaj biznis s tem. Sicer pa mi je Passat na splošno kul. Udoben. Avtomatski menjalnik je zakon (upam, da ne bom obžaloval tega hvaljenja). Res pa je, da me je zmotila poraba pri mestni vožnji, ki je krepkih 8-8,5 litrov, mogoče tudi do 9, ko je zelo mrzlo. Res pa je, da imam zelo kratke relacije, največkrat 15-20 km, tako da se motor šele ogreje. Na relaciji, pa poraba korektno pade pod 6 litrov (če se vozi do 2.500 obratvo oz. do cca. 140 km/h). Prej sem imel Octavio 12 let, katero sem kupil novo in bil z njo glede kvalitete zelo zadovoljen. Praktično nobene večje okvare do 230.000 km, ko sem jo prodal. Nisem menjal niti sklopke, niti izpušnega sistema, samo redni servisi. Zdaj se v službi vozim s čisto novo Octavio, vendar je pet let star Passat brez dvoma, občutna razlika, najmanj en razred višji nivo, glede udobja (nočem sicer spravljati v slabo voljo lastnikov Octavie).
  Preden sem kupil Passata sem dobil info, da imajo VW vozila, ki imajo inblu tekočino težave s to zadevo, ker sistem rad crkne (senzor v rezervoarju in ne vem kaj še vse povezano s tem) in potem se avto ustavi in naj si ne bi motel nič pomagat razen s pooblaščenim servisom. Popravila pa naj bi stala od 500 – 800 EUR (ampak to govorim bolj na približno). Moj Passat nima te tekočine, tako da se zdaj s tem ne ukvarjam. To bi bilo moje mnenje o Passatu.
  Okvare vbrizgalnih šob naj bi bile splošno znana hiba pri VW motorjih. Preden sem ga kupil sem dobival informacije, da stane menjava ene šobe 700 EUR (šoba + delo). Zdaj pa sem izvedel, da se jih lahko v trgovinah z avtodeli kupi po ceni okoli 300 EUR/kos in potem še delo. Kot sem že navedel, pa mi je mehanik iz Mengša rekel, da je stala zamenjava mojih štirih šob nekaj čez jurja, kar je torej še manj.

 4. Pozdravljeni, meni je pri Passat variantu 2.0 TDI letnik 2011 odpovedal ventil EGR pri 89 000 km in prav tako ključavnica prtljažnika. Težava je v tem, da moram vse bolj pogosto regenirati DPF filter. Na najmanj 2000- 5000 km. Problem je v tem, da sem je vsakokrat se potrebno peljati dlje (18 km), da uganse lučka za DPF filter. Avto ima sedaj 105 000.
  Avto ima več težav, po odpravi lažnega softwerja:
  – motor se težko segreje na kratke razdalje ( 2-3 km) temperatura je pod 60 C
  – obrat so nekoliko večji kot prej
  – porabi več goriva (1l)
  – avto nima več enake moči (103 KW), po domače ne vleče
  – klinkanje je običajno, že ko sem kupil novega sem to opazil
  – včasih se mu zmeša in se venilator motorja vrti še 5 minut ko motor ugasnem, razlog zabasan DPF filter in elektroniki se meša
  – ko sem vprašal, če se da na nastaviti elekroniko so VW to odklonili
  Meni so rekli, da je problem slaba kakovost goriva, sem natankal potem na drugi bencinski a rezultat je bil enak.
  Jaz se kupim več dizelskega motorja od VW saj ga ne znajo narediti, tako kot je treba.
  Pač pri VW LAŽEJO. Vsega smo krivi mi uporabniki nikoli VW.
  Kaj naj rečem avto se pelje, samo me malo skrbi, da bom moral kupiti novi DPF filter, ki pa ni ravno poceni.

 5. Na mojem passatu je odpovedala zadnja elektronska ključavnica prtljažnika.
  Potrebno je bilo zamenjati celotno ključavnico.

 6. Ima kdo težave z izginjanjem hladilne tekočine. Tekočina je izginila čez noč pozimi pod min.nivo . Ni bilo opaziti , da bi bilo kaj mokro (domnevam da je nekje vendarle pušča). Jaz moram dopolniti vsake 6-8 mesecev, mehanik ni ničesar ugotovil. Olje je bp. Avto ne kadi, vse ostalo dela.
  Kje bi lahko puščala hladilna tekočina? Po forumih berem je to kar pogost pojav.

 7. Vozim Passat Variant 2.0TDI letnik 2011 4 Motion. Spustili so mi zadnji amortizerji, ki so posebni SACH 3C0 513 049CA NIVOMAT (SACHS jih nima več v proizvodnji in ne ponuja alternative) – kar naj bi pomenilo, da se mehansko sami nastavljajo na ustrezno višino ob obtežitvi vozila… Ker so na original servisu 870€/kos, v tujini dobrih 400€/kos vendar niso na zalogi in jih ne morem naročiti… Zanima me ali se je kdo srečal z enako težavo in kaj bi lahko kot alternativo vgradil? Poizkusili smo z navadnimi amortizerji, vendar se je avto posedel do blatnika.

 8. Kot ste napisali g. Janez, da vam nori elektronika, ker še po ugašanju avtomobila ventilatorji delujejo cca 5 min. ne drži. Ko na ugasnjenem vozilu delujejo ventilatorji pomeni, da vozilo opravlja regeneracijo DPF filtra. Ker pa je temperatura izgorevanja saj izredno visoka (900 stopinj) morajo ventilatorji ohladiti vse komponente motorja in ko senzor zazna padec temperature izklopi ventilatorje.

 9. Imam passata 2.0. Tdi 191 4motion 2015. Redno servisiran, realni km 13000.
  Problem pri avtu je, da zjutraj avto potrebuje čas da vžge. Po domače povedano “vergla” en čas da sploh vžge. Potem pa skozi dan spet vse normalo dela. To se pojavlja samo pri prvem vžigu v dnevu.
  Drugače pa skozi vozil avtomobile Renault od katre do espace (avtomatik. 300000 prevoženih brez vsakih težav) z nobenim toliko težav kot s passatom, ki je v moji garaži šele 2 meseca.
  Kr strah me je kaj bo čez kakšno leto, mam občutek da se bo passat razpadel.
  Wv krš od krša, nikoli več.

 10. Imam vprašanje: kaj bi lahko bil vzeok, da mi pri passatu Variant 2-0,letnik 2009 ne dela gretje. Oz greje le, če je v pozicijo High. Namig je bil, da se zračne lopute ne odpirajo pravilno- naj probam zresetitat. Katere tipke moram uporabit? Lp, Jana

 11. Naj mi nekdo pove, ali je normalno, da je pri našem avtu VW Passat, letnik 2012, prevoženih 80000km, kupljen v Sloveniji, redno servisiran pri pooblaščenem serviserju, bencinar, 1.4 Tsi odpovedal avtomatski menjalnik?

 12. Vozim pasata letnik 2011 že nekaj več kot pet let.Takoj ko sem ga kupil sem imel težave z zginjanjem hladilne tekočine(cc 1dec.na mesec ali dva),tako kot tu navaja Đeko.Mehanik je ugotovil da spušča pri vodni pumpi.Zelo teško je to ugotoviti,in šele po menjavi pumpe,ko,je bilo vse ok,sma si oba odahnila,ker mehanik ni bil 100% ziher.Pokvarila se mi je tudi ključavnica na vratih prtljažnika,to sem sam zamenjal,nova je stala cc 50€ in to je do sedaj vse,kar sem razen servisov imel.Mi pa že kakšne dve leti ventilatorji,ko ugasnem avto kakih par sekund delujejo in tudi meni so na VW-ju dejali tako kot je zgoraj napisal uporabnik Dražek Janezu,da to poteka regeneracija DPF filtra in da to ni nič narobe. Izmerili so mi nasičenost DPF filtra in ugotovili da je kar zamaščen(60%) in da bom v kratkem moral razmislit o obnovi ali nabavit novega.Obnova stane kakih 400€ novi pa nekaj manj kot 2000€,tako so mi vsaj na pooblaščenem servisu dejali

 13. Matjaž,za tole verglanje ki ga omenjaš in ki se pojavlja večina zjutraj,pa bi znal biti kriv akomulator.Naj ti ga zmerijo.Zaradi počasnejših obratov štarterja,za kar je kriv slabi akomulator,mora motor narediti nekaj več obratov kot bi ji sicer.Ko pa je topleje pa je normalno lažji vžig,zato prihaja do tega.Vsaj pri meni je bilo tako.

 14. Imam Passata limuzina 2.0 dizel, 2014 letnik in že drugič mi je crknila žarnica xenon za kratko luč. Sem jo menjan pri električarju je draga ko hudič. Zdaj pa spet in ko sem gledal prejle, tudi dolga ne sveti. Ali je mogoče kriva kaka varovalka ali bom moral enostavno plačat. Groza

 15. Passat ima sedaj 138 000 km. Mislim, da ena ali več šob slabo delujejo. Motor se že večkrat
  hudo cel stresel ko vžgal in obrati so poskočili navzgor. Posebej ker je avto vedno parkiran v garažni hiši. Torej bolj na vlažnem prostoru.
  Drugače avto dela, samo ne vem kako dolgo šobe pravilno delujejo. Kdaj jih je potrebno zamenjat?
  Na servisu VW niso nič ugotovili. Pri njihovih testih avto vžge brez problema.
  Sem kupil tekočino za čiščenje šob, ki jo vliješ v rezervoar. Rezultat je bil mirnejši vžig.
  Sedaj razmišljam kupiti močnejšo tekočino za čiščenje šob. Saj še vedno ne delujejo tako kot bi moral.

 16. Matjaž prosim ,če mi lahko poveste kaj ste rešili glede tegale vašega passata glede verglanja ,ker meni isto dela pa si ne pridem gor hvala za odgovor.
  l.p

 17. Imam passata, kupljen 2/2014 (izdelan 2013) diesel 2.o in mi sedaj, ko sem menjal telefon (samsung za samsung) ne najde več telefona?? prek bluetuth. V setings imam samo opcijo” tovarniške nastavitve” kjer se nič ne spremeni. Telefon mi najde VW avtoradio, ponudi ključ, oni pa nič 🙁 Sem danes probal, pa še vw ne najde več. Ima kdo kako idejo, kako ga zbuditi
  Andrej

 18. Imam passata 2015 letnik,prevoženih 115000 km.Ko ga zjutraj vžgem ali pa da par ur stoji,se sliši kot nekakšno klenkanje za cca 2 sekundi,in potem naprej deluje normalno.V rezervar sem dal tudi čistilo za šobe,vendar avto klenka enako kot je prej.Mogoče kdo ve kakšna je diagnoza.lp.

 19. Imam pasata 2014 karavan sa panorma krovom. I negdje mi pusta vodu pored panorame i izlazi iznad suvozaca kroz onu sijalicu

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here