Domov Ford Ford Mondeo (2007-2014)

Ford Mondeo (2007-2014)

Deli

Ford Mondeo  uspešno nadaljuje pot prejšnje generacije. S svojo športno-elegantno brezčasno obliko in kvalitetno izdelovo je tudi na našem trgu našel mnogo kupcev , vendar pa tako kot drugi avtomobili tudi ta ni brez hib in napak, zato smo pri AvtoNasvetih za Vaš varnejši nakup rabljenega vozila pripravili strnjen pregled najpogostejših težav omenjenega vozila.

Leto izdelave: 2007-2014 Prenova: 2010 Proizvajalec: Ford
Predhodnik: Ford Mondeo  Naslednik: Ford Mondeo Razred: Srednji razred
Konkurenti: VW passat, Volvo S80/V70, Audi A4, Mercedes Benz C, BMW 3
Modeli: Limuzina, karavan Euro NCAP: ★★★★★(2007)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Vozna dinamika
+ Podvozje
+ Prostornost notranjosti
+ Kvalitetna izdelava
+ Zunanji izgled
+ Sedeži
+ Tehnična naprednost
– Cena
– Glasni opozorilni sistemi
– Slaba ergonomija notranjosti
Bencinski motor:
2.0i Titanium
Dizelski motor:
2.2 TDCi karavan Titanium

adel_avtonasveti_640x130_ford_mondeo_4

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Začetni 2.2 ter 2.0 TDCi motorji izdelani do sredine 2008, trpijo za težavami z delovajem (ugašanje med zaustavljanjem) zaradi neustreznega krmiljenja (reprogramiranje motornega računalnika).
 • Pogoste težave s hidravličnim sistemom servovolana, na kar nakazuje glasno delovanje črpalke. Težava se pojavi zaradi razpadanja tesnil volanskega droga.
 • 1.8 TDCi dizelski motorji velikokrat trpijo za povišano porabo goriva, kar se reši z reprogramiranjem motornega računalnika.

Ford Mondeo, pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Druge napake in pomanjkljivosti

 • 2.0 TDCI motorji z 120kw lahko trpijo za neodzivnostjo motorja glede na pritisk pedalke za plin, zaradi motnje na senzorju pretoka zraka.
 • Pojavljanje težav z dvomasnimi vztrajniki, težave so slišane kot ropot in cukanje med speljevanjem in v prostem teku.
 • Pri vozilih z avtomatskim menjalnikom se rad pojavlja zamik med pritiskom na pedalo za plin in dejanskim pospeševanjem, kot možen vir težave se pojavlja stikalo na zavornem pedalu, ki onemogoča pospeševanje, dokler je le ta stisnjeno.
Ford Mondeo, pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Napake na karoseriji

 • Pojavljanje puščanja vode okrog strešnega okna in strešne antene.
 • Napaka oblike pokrova prtljažnika pri limuzini, ki omogoča vdor vode ob odprtju v dežju.
 • Vozila izdelana do prenove so na izpostavljenih delih karoserije nagnjena k rjavenju.

Napake notranjosti

 • Hitra obraba plastike in gumbov na sredinski konzoli.
 • Nekatera vozila se srečujejo s slabo pritrditvijo notranjih elementov konzole in vratnih panel (odtegnjeni vijaki in ropot).
 • Na obrabo zelo občutljive sedežne prevleke.

Ford Mondeo, pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Napake elektronike

 • Občasne in redne težave z keyless sistemom (nezaznavanje ključa, odklepanje volana).
 • Pogoste težave in odpovedi senzorjev za nadzor tlaka v pnevmatikah.
 • Nekateri lastniki poročajo o težavah z delovanjem tempomata (nenadne prekinitve delovanja z opozorilnimi lučkami esp sistema), za odpravo je velikokrat potrebno zgolj ugasniti in prižgati vozilo.
 • Pri nekaterih vozilih se pojavljajo težave z zaklepom posameznih vrat, težava se največkrat skriva v korodiranih kontaktih električnih povezav v stebričkih.
 • Pogoste težave s povezovanjem naprav z radiem preko bluetooth povezave, prav tako pogosto nedelovanje govornega ukazovanja.

Vpoklici

Datum vpoklica Problem vploklica Začetek proizvodnje Konec proizvodnje
09/04/2009 Napaka na sistemu ABS.
21/05/2009 Pojavljanje trdega zavornega pedala med ogrevanjem motorja. 01/11/2008 12/03/2009
18/05/2011 Težava z napajanjem prednjih žarometov (utripanje).

Ford Mondeo, pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Deli
Prejšnji članekFord Focus I.gen (1998-2004)
Naslednji članekHyundai Accent (2000-2006)
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.

3 KOMENTARJI

 1. Pozdravljeni!

  Zanimam se za nakup novega vozila.V mislih imam ford mondeo karavan z avtomatskim menjalnikom z titanium opremo 132kw-180km.Mi lahko prosim kaj več poveste slabe in dobre lastnosti tega avtomobila. Že v naprej se lepo zahvaljujem!

  LP

 2. Zanimam se za nakup rabljenega vozil v konkretnem imenu gre za ford mondeo limuzina letnik 2008 motor je kubičen 2.0 103 kw 140 /km . Kilometre ima okoli 143000 prevoženih in
  je od prve lasnice iz ljubljane . Vozilo ni bilo nikoli karambolirano in to vozilo sem si šel ogledat izgleda zelo ohranjeno . Cena glede tega vozila je okoli 6.600 evrov. Mene zanima kakšne so slabosti in prednosti tega vozila in na kolko se dela veliki servis na takem motorju . Tudi če je cena primerljiva za ta letnik in hvala za kakršne koli iformacije .
  Lepo se vam zahvalujem .
  L .P

 3. Lastnik mondeota 2008 2.0 tdci 10kw 140ks ghia zdaj ze 4 leta. V 4 letih zamenjane so samo 4 gumice na odvodu iz sop in nc vec. Samo redni servisi na 10k km in se peljes brez sskrbi. Porabo mam 5,4l (sem normalen voznik). Naredo sm nekaj cez 55k km za 3 l., kmalu bo 200k in ta velik servis ki me bo stal okrog 250e vse. Naslednji avto bo tud mndeo,

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here