Domov Naslovnica Volkswagen Passat (1996 – 2005)

Volkswagen Passat (1996 – 2005)

Deli

Volkswagen Passat velja za pregovorno zelo zanesljivega in varčnega sopotnika. Kljub slovesu smo pri avtonasvetih preučili, katere so tiste napake, okvare in vpoklici, s katerimi se srečujejo vozniki Passata.

Leto izdelave: 1996 – 2005 Prenova: 2000/2001
Proizvajalec: Volkswagen
Predhodnik: Passat Naslednik: Passat Razred: Srednji razred
Konkurenti: Peugeot 406, Škoda Octavia, Mazda 6, Renault Laguna, Alfa Romeo 156, Opel Vectra, Ford Mondeo
Modeli: Limuzina, karavan
Euro NCAP: ★★★(1997), ★★★★ (2001)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Brezčasna oblika
+ Prostornost
+ Ekonomični dizelski motorji
+ Dvig kvalitete po prenovi
+ Kvalitetna notranjost
– Volan brez povratnih informacij
– Zanesljivost pod pričakovanji
– Precenjenost
– Nenatančen menjalnik
Bencinski motor:
1.8T
Dizelski motor:
1.9 TDI

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pri 1.8 20V bencinskih motorjih bodite pozorni na redno menjavanje zobatega jermena, ki po preveženih 120 000 km pogosto odpove in povzroči veliko škodo na motorju.
 • Zaradi zamašenih odtočnih kanalov pod prednjim vetrobranskim steklom prihaja do vdora vode v motorni in kabinski prostor. Zaradi korozije prihaja do poškodovanja zavornih cilindrov, kar povzroči težke okvare zavornega sistema (trd zavorni pedal ter vdor vode v notranjost motorja).
 • Pogoste pritožbe lastnikov o odpovedovanju dvomasnih vztrajnikov pri dizelskih TDI motorjih. Na okvaro vztrajnika kaže izrazite vibracije motorja v prostem teku in med speljevanjem.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pogosta potreba po menjavi zadnjih blažilcev.
 • Glasni avtomatski 4 stopenjski menjalniki.
 • Pogosto odpovedovanje katalitičnih pretvornikov na 1.9 TDI dizelskih motorjih izdelanih pred letom 1998.
 • Na 1.9 TDI dizelskih motorjih prihaja do pogostega padca moči nad 3000 obr/min za kar je največkrat kriva iztrošena tlačna cevka, ki poteka med izpuhom in ECU enoto.
 • Pri dizelskih TDI motorjih prihaja do težav z zapacanimi EGR ventili.
 • Začetni 1.8 20V bencinski motorji se srečujejo s težavami z vodno črpalko, saj prihaja do pogostih zlomov plastičnega impelerja. Kasnejše črpalke teh težav nimajo več.
 • Pri 1.8 T bencinskih motorjih prihaja do pogoste odpovedi vžigalnih tuljav.
 • Hitra obraba prednjih rok podvozja.
 • Nekateri lastniki poročajo o težavah s sklopko, ki kljub popuščenem pedalu ne ‘prime’. Težava se skriva v okvari cilindra sklopke.
 • Pogoste težave z neenakomernim prijemanjem in posledično zvijanjem zadnjih zavor.

rabljen Passat, napake, težvave, okvare, vpoklici

Napake na karoseriji

 • Pogoste težave s korozijo vijakov za nastavljanje višine snopa žarometov.
 • Pri karavanskih različicah prihaja do puščanja vode za čiščenje zadnje šipe, kar lahko povzorči odpoved motorja zadnjega brisalca.
 • Pojavljanje rje na prtljažnih vratih okrog luči za osvetljevanje registrske tablice ter na prednjih in zadnjih blatnikih.

rabljen Passat, napake, težvave, okvare, vpoklici

Napake notranjosti

 • Hitro odpovedovanje mehanizmov varnostnih pasov.
 • Pogost pojav čričkov pod armaturno pološčo.
 • Pogost vdor vode v notranjost pri kabinskem filtru zaradi slabega tesnenja in vgradnje napačnega filtra.
 • Vdor vode v notranjost zaradi zamašenih odtočnih kanalov pod vetrobranskim steklom.

Napake elektronike

 • Slab sprejem radijskih frekvenc.
 • Pogoste težave z Bosch-evimi MAF senzorji, ki so še posebej problematičini na 1.8 20V bencinskih motorjih.
 • Nekatere težave z zaskočnimi vratnimi ključavnicami, katere je največkrat potrebno razstaviti in očistiti vodila.
 • Pogoste okvare električnega motorčka za pomik loput klimatskega sistema, zaradi vdora vode.
 • Pri karavanskih različicah prihaja do težav z ključavnico vrat prtljažnika.
 • Pogosta odpoved zavornega stikala. Nenehno prižgane zavorne luči.
 • Težave z regulatorji električnega pomika stranskih stekel.
 • Na 1.9 TDI 110KM dizelskih motorjih prihaja do rednih odpovedi MAF senzorjev in temperaturnih zazanaval (hladilna tekočina).
 • Za težave z neenakomernim delovanjem dizelskih in bencinskih motorjev je pogosto kriva težava na stikalu in vezju z oznako 109 (rele).

rabljen Passat, napake, težvave, okvare, vpoklici

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
15/07/1998
Vpoklic zaradi možnih težav na sistemu zračnih blazin.
3BVE000001
3BVE999999
17/07/1998
Vpoklic zaradi težav pri montaži MAF senzorja, ki lahko vpliva na pozicijo plina.
01/12/1997
30/04/1998
15/01/1999
Vpoklic zaradi možne napake pri vpetju vlečne kljuke.
01/01/1996
30/06/1998
01/11/1999
Vpoklic zaradi prehitre obrabe volanskega končnika.
01/03/1998
31/08/1998
29/07/2004
Vpoklic zaradi možne napačne montaže zadnjega blažilca.
08/06/2003
10/06/2003
03/03/2005
Vpoklic zaradi možne odpovedi vijakov črpalke goriva.
01/03/2004
31/08/2004

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Mytreg (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija), Clubgti (Velika Britanija), VWVortex (Velika Britanija), .

Deli
Prejšnji članekDacia Logan (2004-2012)
Naslednji članekKdaj se »splača« skleniti kasko zavarovanje?
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.

9 KOMENTARJI

 1. 6.000€za 8let starega passata karavana,voziš ga ene 40.000km,pa se začne:rjavina na zadnji haubi,motor brisalca,bi delal,ne bi delal,kakor ga pikne,klima-polna,na novo filana-ne dela prov,ventilatro ne laufa,kot bi moralo,kompresor začne spuščat plin-za klimo,menjaš montizerje,da bo avto mehak-je še slabše,prevoziš 60-80km,te začne vrat ali pa hrbet bolet-neudoben avto do konca,luči postanejo vse bolj meglenaste,barva se bledi,reše pod tablicami spredaj,se kr lomi in visi po svoje,v mrežicah-tam k piha ventilator,so črički,šumenje,ko star zetor,fedri izpod sedeža padajo na tla,pa imava z možem 67kg svoje teže-nisva debeluharja,radio-ko je malo gozda ferkvenca ne lovi postaje in začne šumet,zadnje šipe karavana, se skuzi rosi ob dežju-kot da avto pušča,začuda da nam roke na kolesih ne nagajajo,sedaj za finiš-zadnja desana vrata so se zaklenila in se ne odpirajo sploh-račun mi je reku tip da bo cca 350€,avto sedaj puščam kr odklenjeno,ker se zašteka še leva zadnja vrata,ključavnica na prtljažniku,tako rjava da še ključ neče it not kaj šele da bi zaklepala,sklopka enkrat lepo dela,enkrat zdrsuje…še in še bi se našlo,avto ima 230.000km danes in se prodaja,ker vw-ne bo nikoli več bil pr naši hiši,tako so se mi zamerili,naj ima zlate ventile,jaz ga nečem zastonj…to je res avto za mujote in ne za nas ki radi imamo udobno vožnjo,smo imeli laguno 1997letnik,nikoli nam delala ceramonij,razen potem je rja ga začela,zato se je mož odločil prodat jo,kolca se mu po njej.Jaz pravim tkole:nemc je samo da je mašinen ok,drugo je vse v ku…cu.

 2. ti sploh ne ves kaj je wv in ni treba nobenga mujota omenjat ja pac sta naletela na zjahan avto
  jst mam tudi passata 2002 in sm ful zadovoljen z avtom sam avto ni sam vsedi se in vozi treba tudi nekaj vloziti v njega a renoja pa res ne bi meu dzabe ce mi ga senkajo tok od mene

 3. Imam 1.8 T letnik 1998, ki ima prevoženih 153.000 km. Prvi lastnik je bil moj oče. Do sedaj je bilo poleg rednih in 2 velikih servisov potrebno zamenjati komplet prednje roke, vse končnike, puše in popravit puščanje olja na volanu. V garanciji so zamenjali ključavnico zadnjih desnih vrat.

 4. Spoštovani zgornji komentatorji, vsi trije imate prav, vsak zase. Tudi sam se bil v podobnih avtomobilskih ”nebesih”, sicer pri neki drugi bolj slavni evropski znamki, a s podobnimi spoznanji. Precej bolj temeljito, kot sem tu napisal, sem se zamislil nad svojimi izkušnjami z njo..
  Ker je tu premalo prostora za detajle, dodajam le tole; za vse, ki mislite, kaj je VW, si oglejte, kaj je ta proizvajalec izdeloval od svojega nastanka do sedemdesetih let, lahko tudi osemdesetih in hitro Vam bo jasno, da VW (in z njim Audi) ni nikoli prej bila,kakšna hudo napredna znamka, ki bi slovela po kakšnih inovativnih tehničnih presežkih. Pri izbiri avtomobila je priporočljivo malo raziskati tudi preteklost izbrane avtomobilske znamke in izbranega modela, kajti vse to se žal preveč odraža tudi v sedanjosti. Ni vse samo v porabi goriva.. Pri VW niso nikoli sloveli po pravem udobju, po močnih in vzdržljivih motorjih, naprednih menjalnikih, varnih karoserijah, tehniki, ki lajša in omogoča udobje v vožnji, pravi razporeditvi teže vozila, izjemnem vzmetenju itd.. Kar so proizvajali, ni bilo nesolidno, bilo pa je skrajno konzervativno in v smislu pravega avtomobilskega inženiringa, milo rečeno zaostalo. Povejte mi prosim, ali se Vam ne zdi, da je iluzorno od znamke brez prave tradicije na tem področju, pričakovati, da Vam bo danes prodala tehnično dovršen, trpežen, prostoren, uporabniku in denarnici prijazen, dobro opremljen, kvalitetno izdelan, dobro motoriziran in udoben avtomobil??? Zaboga od kje le? Mislite si lahko, kar hočete, a je resnica. Njihov ”pravi razvoj” se je začenjal šele nekje v sedemdesetih letih s prvim passatom in golfom in se seveda še nadaljuje. Dejstvo pa je, da obe vozili nikoli nista bili pojem udobnih vozil in tudi danes sta še daleč od pravega udobja in uporabniku prijazne zanesljive tehnologije. Tudi o kvaliteti bi lahko povedal še marsikaj, pa ste nekaj malenkosti ugotovili tudi sami.. Nekaj izkušenj imam tudi z VW, zato lahko mirno rečem, da so to vozila za ljudi, ki se jim še sanja ne, kaj je to pravi stroj v vseh pomenih! Za popolne avtomobilske ne-navdušence.. Za vse tiste, ki radi plačajo VEČ in dobijo MANJ! Za vse, ki to želijo, naj kar ostane tako..
  Za tiste, ki pa si želite sprememb na bolje, preizkusite tudi kaj drugega in ne verjemite preveč slepo marketinškim prijemom, ki Vas in Vam podobne bombardirajo z vrhunsko manipulacijo, kako superiorna je nemška tehnika… Obstaja še marsikaj dobrega, samo priložnost si morate dati. Obstajajo nekateri japonski in ameriški proizvajalci, ki vedo, kako se ustreže normalno zahtevnim uporabnikom.
  Osebno sem se ozrl na vozila z one strani Atlantika, ki pri evropskih vsevednih vseznalcih uživajo status ”kant”, pa Vam povem iz prve roke, da temu še zdaleč ni tako. Izdelana za najzahtevnejši trg na svetu, z bogato tradicijo, z relativno malo napakami, odlično opremljena z dovolj kakovostno opremo, z dobro in zanesljivo motorizacijo, (ki še zdaleč ni neekonomična, kot trdijo vsevedi!) zelo udobnim vzmetenjem tudi za naše zelo slabe ceste in zmerno ceno, tudi vzdrževanja, se meni osebno zdijo, največ vozila za moj denar. Prijetno sem presenečen. Prepričan sem, da bo tako tudi ostalo.
  Moje osebno mnenje; ne kupim več niti enega vozila evropskih ”naprednih proizvajalcev”. Nič več.
  Lep pozdrav

 5. Zdravo,
  zanima me več krat slišana zgodba o problematiki odmičnih gredi pri 2.5 V6 motorjih 150 in 155 KM verzij, sicer je enak motor uporabljen tudi pri Audijih…neuradno sem zasledil na forumu da so se odmične prehitro obrabile pri avtomobilih, kjer se je izbral longlife način servisiranja in zaradi podaljšanega intervala menjave odlja…nikjer na nobeni takšni strani kot je ta nisem našel nič v zvezi s tem,…nekateri omenjeni motorji so bili sicer nedotaknjeni s strani te problematike, vendar je primerov, ki so se slabo končali preveliko…

 6. Še vedno imam Passat letnik 1999 1.9 TDI, s katerim sem prevozil že preko 350.000 km. V garanciji so zamenjali roke, sam pa sem kril glede na prevožene kilometre ne prevelike dodatne stroške: dokaj pogoste menjave manšet, plastika je postala krhka in je bilo potrebno zamenjati pomik obeh sprednjih stekel, zaradi krhke plastike je serviser višino žarometov nastavil lahko le še s podlaganjem, zamenjati je bilo potrebno obe Xenon žarnici .. Pod črto: v nekaterih detaljih obstajajo nedvomno konstrukcijske pomankljivosti, vendar sem vseeno zelo zadovoljen z nakupom, čeprav sedaj že nekaj časa vozim Audi, ki nudi precej več udobja.

 7. Zdravo.sem lastnik passata 03 tdi 1.9-130k problem imam v abs-u.teater kaže zadnji desni senzor!!menjal pest+senzor pa nič.

 8. Pozdravljeni
  Tudi jaz ima passata 1.9 TDI, Letnik 2005, 96 kw. Problem je ker se mi je med vožnjo prižgala lučka za motor ter napisalo mi je na armaturki ABGAS WERKSTATT, vozilo pa je izgubljalo moč. Ko pa sem avto ugasnil ter ponovno vžgal je delalo normalno, čeprav je še vedno gorela lučka za motor, čez čas pa je zopet zgubil moč med vožnjo. Dali smo ga na test . Mehanik je rekel da je šel rgl venitil. Ergel venitl smo zamenjali nakar mi je zopet tko naredilo. bi mi prosim kdo povedal kaj naj bi bilo to.
  hvala

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here