Kia cee’d (2007-2012)

Kia Ceed

Za kupce, ki so mislili, da je Kia le proizvajalec poceni avtomobilov, je bil cee’d s svojim prihodom na trg pravo presenečenje. Zasnovan in izdelan v Evropi za zahtevne evropske kupce, je naredil velik napredek v primerjavi s predhodnikom (dolgočasnim Ceratom) in se postavil v tekmo za tržni delež z veliko bolj uveljavljenimi modeli tega segmenta.

Leto izdelave: 2007-2012 Prenova: 2009
Proizvajalec: Kia
Predhodnik: Kia Cerato Naslednik: Kia ceed (2012-) Razred: Spodnji srednji razred
Konkurenti: Renault Megane, VW Golf, Hyundai i30, Peugeot 307/308, Citroen C4, Fiat Bravo, Opel Astra, Ford Focus, Toyota Auris, Honda Civic
Modeli: 5 vratna kombi-limuzina, 3 vratni kupe, karavan Euro NCAP: ★★★★(2007)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ 7-letna garancija
+ Veliko prostora v notranjosti
+ Veliko opreme že v osnovi
+ Cena
– Nekaj elementov v notranjosti iz cenene plastike
– Slabša preglednost nazaj
Bencinski motor:
1.4 DOHC LX Fresh
Dizelski motor:
1.6 CRDi (85kW) EX Europe+

adel_kia_proceed

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • S težkimi okvarami se vozilo zaenkrat ne sooča.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pojav nepravilnega delovanja osrednje instrumentalne plošče.
 • Pri dizelskih motorjih prihaja do okvar senzorja položaja odmične gredi kar se kaže, kot neenakomerno delovanje motorja v prostem teku.
 • Pri dizelskih 1.6 motorjih z avtomatskim menjalnikom prihaja do oklevanja pri pospeševanju. Težava se odpravi z reprogramiranjem.

Napake na karoseriji

 • Na karoseriji so se pojavili problemi z rjavenjem prtljažnih vrat pri zavorni luči in plastiki nad okvirjem za tablice, zaradi trenja med plastiko in lakom. Problem so reševali v garanciji s podlaganjem omenjene plastike.
 • Pri nekaterih vozilih se je pojavil tudi problem rje na bočnih vratih in sicer v slabo zaščitenem utoru okoli stekel, ker so reševali pod garancijo z dodajanjem zaščitne mase in prebarvanjem omenjenega dela, pri vozilih z večjim napredkom rje so menjali vrata.
Kia Ceed notranjost

Napake notranjosti

 • Največkrat se pojavi problem ”čričkov” v notranjosti v armaturni plošči in v vzvratnem ogledalu.
 • Nekateri lastniki tarnajo nad škripanjem sprednjih sedežev in posedanjem voznikovega zaradi slabega mehanizma dviga sedišča, kar so odpravljali pod garancijo z zamenjavo z novimi sedeži.
 • Pri nekaterih vozilih je prišlo do samodejnega odpiranja predala pred sopotnikom zaradi slabega mehanizma zapiranja, ker so odpravljali pod garancijo.
 • Nekaj lastnikov se je pritožilo, da je odpadel predal za očala skupaj z lučkami v stropu, kar so zamenjali pod garancijo.
Kia Ceed

Napake elektronike

 • Pri začetnih modelih so menjali Siemensov radijski sprejemnik, ker se zaradi napake v elektroniko nekateri niso samodejno izključili ob izklopu vozila in je lahko prišlo do izpraznitve akumulatorja.
 • Posamezni primeri s prižiganje opozorilne lučke zračnih blazin. Težava se pojavi zaradi slabih kontaktov.

Vpoklici

 • Za model cee’d ni zabeleženega nobenega vpoklica.

 

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Whatacar (Velika Britanija).

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo.