Domov Kia Kia cee’d (2007-2012)

Kia cee’d (2007-2012)

Deli

Za kupce, ki so mislili, da je Kia le proizvajalec poceni avtomobilov, je bil cee’d s svojim prihodom na trg pravo presenečenje. Zasnovan in izdelan v Evropi za zahtevne evropske kupce, je naredil velik napredek v primerjavi s predhodnikom (dolgočasnim Ceratom) in se postavil v tekmo za tržni delež z veliko bolj uveljavljenimi modeli tega segmenta.

Leto izdelave: 2007-2012 Prenova: 2009
Proizvajalec: Kia
Predhodnik: Kia Cerato Naslednik: Kia ceed (2012-) Razred: Spodnji srednji razred
Konkurenti: Renault Megane, VW Golf, Hyundai i30, Peugeot 307/308, Citroen C4, Fiat Bravo, Opel Astra, Ford Focus, Toyota Auris, Honda Civic
Modeli: 5 vratna kombi-limuzina, 3 vratni kupe, karavan Euro NCAP: ★★★★(2007)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ 7-letna garancija
+ Veliko prostora v notranjosti
+ Veliko opreme že v osnovi
+ Cena
– Nekaj elementov v notranjosti iz cenene plastike
– Slabša preglednost nazaj
Bencinski motor:
1.4 DOHC LX Fresh
Dizelski motor:
1.6 CRDi (85kW) EX Europe+

adel_kia_proceed

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • S težkimi okvarami se vozilo zaenkrat ne sooča.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pojav nepravilnega delovanja osrednje instrumentalne plošče.
 • Pri dizelskih motorjih prihaja do okvar senzorja položaja odmične gredi kar se kaže, kot neenakomerno delovanje motorja v prostem teku.
 • Pri dizelskih 1.6 motorjih z avtomatskim menjalnikom prihaja do oklevanja pri pospeševanju. Težava se odpravi z reprogramiranjem.

Napake na karoseriji

 • Na karoseriji so se pojavili problemi z rjavenjem prtljažnih vrat pri zavorni luči in plastiki nad okvirjem za tablice, zaradi trenja med plastiko in lakom. Problem so reševali v garanciji s podlaganjem omenjene plastike.
 • Pri nekaterih vozilih se je pojavil tudi problem rje na bočnih vratih in sicer v slabo zaščitenem utoru okoli stekel, ker so reševali pod garancijo z dodajanjem zaščitne mase in prebarvanjem omenjenega dela, pri vozilih z večjim napredkom rje so menjali vrata.
Kia Ceed notranjost

Napake notranjosti

 • Največkrat se pojavi problem ”čričkov” v notranjosti v armaturni plošči in v vzvratnem ogledalu.
 • Nekateri lastniki tarnajo nad škripanjem sprednjih sedežev in posedanjem voznikovega zaradi slabega mehanizma dviga sedišča, kar so odpravljali pod garancijo z zamenjavo z novimi sedeži.
 • Pri nekaterih vozilih je prišlo do samodejnega odpiranja predala pred sopotnikom zaradi slabega mehanizma zapiranja, ker so odpravljali pod garancijo.
 • Nekaj lastnikov se je pritožilo, da je odpadel predal za očala skupaj z lučkami v stropu, kar so zamenjali pod garancijo.
Kia Ceed

Napake elektronike

 • Pri začetnih modelih so menjali Siemensov radijski sprejemnik, ker se zaradi napake v elektroniko nekateri niso samodejno izključili ob izklopu vozila in je lahko prišlo do izpraznitve akumulatorja.
 • Posamezni primeri s prižiganje opozorilne lučke zračnih blazin. Težava se pojavi zaradi slabih kontaktov.

Vpoklici

 • Za model cee’d ni zabeleženega nobenega vpoklica.

 

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Whatacar (Velika Britanija).

Deli
Prejšnji članekPeugeot 206 (1998-2009)
Naslednji članekAudi A3 II. generacija (2003-2012)
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo.

6 KOMENTARJI

 1. Wow that was strange. I only wrote a good really extended comment but when i clicked publish my opinion didn¡¯t appear. Grrrr¡­ well I am not writing that over once again. Anyway, just wished to say fantastic blog!

 2. Še moje izkušnje z Pro_Cee’D-om, Sport Pack oprema, 1.6 bencinar, letnik 2009, prevoženih 90t km:
  Po šestih letih in pol je izdahnil originalni akumulator, posledično se mi po menjavi ni več prižgal radio. Sem izvlekel varovalko za radio in očitno rešil problem. Pri radiju velja omeniti še, da sčasoma prenehajo delovati nekateri gumbi, ker se zamaže kontaktna folija – tudi pri meni.

  Škripa mi lega stranska plastika voznikovega sedeža (ob usnje), kar sem rešil z mazanjem usnja. Rahlo mi je škripalo tudi vzvratno ogledalo na vetrobranskem steklu, katerega sem podložil. Po večjih jamah malce poškripa v armaturi in sovoznikovih vratih, vendar ni kritično.

  Sporadično se mi pojavi lučka za ugasnjen ESP. Na servisu so mi ponastavili nastavitev volanske letve, a se kljub temu napaka občasno še kdaj pojavi. Ponovni zagon vozila simptom odpravi, občasna (na 1-2 meseca) težava pa ostaja.

  Pragovi (robovi) vrat pri 3-vratni različici so precej na udaru kamenčkov, široka 17″ platišča verjetno ne pomagajo. Naknadno nameščene prozorne originalne nalepke so v nekaj letih porumenele, brez zaščite pa je lak odkrušilo in videti je bilo malce rje. Poškodbe se lahko sanira s korekturo, po obstoječih nalepkah sem izrezal 3M zaščitno folijo, novih poškodb ni opaziti. Avto je bele barve, ki naj bi imel nanesen tanjši sloj barve.

  Letos mi je prerjavela tudi izpušna cev, malce pred kromastim zaključnim nastavkom, ki je sčasoma zaradi rje odpadel.

  Prtljažna vrata so se tudi pri meni zapirala preveč na tesno proti odbijaču, videti je bilo poškodbe laka. Potrebna je bila nastavitev kovinskega zapirala pri odbijaču (katerega zagrabi zob v vratih).

  Pri višjih temperaturah se vsake toliko pojavi škripanje v motornem prostoru, ki je posledica pritiska pedala sklopke. Gre za nek zglob sklopke, ki je zelo težko dostopen za podmazovanje. Škripanje se sliši samo zunaj avta, zato za voznika ni moteče, pozimi pa sploh ni prisotno.

 3. Jaz imam z modelom Ceed 1.4 SW letnik 2009 ob 147t km kar precej težav, tudi resnih:
  – Občasno ne vžge v prvo, tudi v drugo in tretje ne. Enkrat sem tako ostal na cesti, drugi dan na servisu je pa avto vžgal in ugotovili niso nič. To se pojavlja od novega, garancija tega ni rešila.
  – Tank za gorivo je na vrhu počil in je prišlo do iztekanja bencina. Avto je bil takrat star 6 let, zato garancija tega ne krije.
  – Na radiu občasno ne delajo gumbi. To se pojavlja že od novega, a nikoli se to ni pojavilo na servisu, zato uveljavljanje garancije ni bilo uspešno.
  – Pri električnem odpiranju šip na voznikivi strani se občasno šipa ne zapre, ampak gre nazaj. To se pojavlja že od novega, a nikoli se to ni pojavilo na servisu, zato uveljavljanje garancije ni bilo uspešno.
  – Odstopanje obloge armaturne plošče.
  – Rjavenje raznih delov podvozja.
  – Črički in škatlanje armaturne plošče ter podvozja.
  – Rjavenje zgornjega roba zadnjih desnih vrat – so popravili na garancijo, a se je ponovilo.

 4. Žalost od avta, serviserji večinoma katastrofalno nesposobni in nekulturni, vožnja v novem CEED sicer odlična – podvozje, volan, motor, menjalnik. Ostalo – kvaliteta vgrajenega neverjetno slaba. Če bi pripovedoval kaj sem doživel od podjetja KIA in na servisih – nihče mi ne bi verjel.

 5. Po 6 letih se mi je z lepega snela veriga (prevoženih 127000!!!) in potokla ventile in še kaj… skupna škoda čez cca 1800 €!!

 6. Moj je KIA 1.6 SW bencin letnik 2009:
  -čriček v vzvratnem ogledalu- podložil s stiroporjem,
  -nekateri gumbi na radiju ne delajo- uporabljam gumbe na volanu,
  -odpadel strešni predal za očala- popravil sam z lepljenjem polomljenega nosilca (avto že izven garancije),
  -drobna razpoka pri spoju rezervoarja in grla, če se natoči do vrha, se izlije 4-5 l bencina, potrebno bo zamenjati rezervoar;
  -pri 80.000 km predelan na avtoplin na avtoservisu Hribar (Plineks sistem, dodatno mazanje ventilov z V- Lube), na plinu narejenih že 100.000 km, motor brez napak
  -za to ceno kljub naštetim napakam odličen in dobro narejen avto, pelje se lepo, z avtoplinom mi je “vrnil “ že 5.000 EUR iz razlike v ceni med bencinom

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here