Domov Razred Renault Megane 2 (2002-2010)

Renault Megane 2 (2002-2010)

Deli

Po predstavitvi ob koncu leta 2002 je Mégane 2 predstavljal senzacijo. Prvič zato, ker je bil popolnoma drugačen od predhodnika in je predstavljal povsem nove avtomobilske linije in drugič, ker je imel veliko več prostora v primerjavi s predhodnikom. Na trgu rabljenih vozil jih je veliko.  Zelo zanesljivi so modeli po prenovi. Prej moramo biti pozornejši, saj ima Megane kar nekaj tipičnih okvar in problemov.

Osnovni podatki:
leto izdelave: 2002-2010
prenova: januar 2006
naslednik: Megane 3
Konkurenti:  Volkswagen Golf, Peugeot 306, Citroen C4,

Plusi
Minusi
+ udobna vožnja
+ zvočna izolacija v svojem razredu
+ oprema
+ vozne lastnosti
+ varčnost dizelskih motorjev
+ aktivna in pasivna varnost na visoki ravni
– prostor v kabini
– prtljažni prostor
– vidljivost skozi zadnje steklo
– poraba bencinskih motorjev
– zanesljivost pred prenovo 2006

adel_renault_megane_2

Zanesljivost in najpogostejše napake

Megane 2 lahko opišemo kot dva povsem različna avtomobila. Po prenovi gre za izjemno zanesljiv avtomobil, ki ne predstavlja nevarnosti za rabljen nakup. Drugače je pri prvih serijah, kjer se je pojavljalo več različnih napak in problemov. Veliko je bilo tudi vpoklicov, kar je pogosto pri Renaultu. Najpogostejšiproblemi Renault Megana so povezane z elektroniko. Pogosto težavo predstavlja tudi cviljenje zavor.

Težke okvare

–  Odpoved turbine v motorju 1.9 dCi (129KM) (do konca 2003). Problem Renault Megane-a, ki se ga je rešilo z zamenjavo turbine.

–  Odpoved črpalke pri 1.5 dCi motorjih. Črpalka proizvaja železne opilke (serijska napaka), kar povzroči okvaro celotnega vbrizgalnega sistema. Šibka točka vseh motorjev 1.5 dCi, ki so sicer izjemno varčni.

Druge okvare

– Vzmetenje povzroča pospešeno rabo pnevmatik na zadnji osi. Še posebej, če gre za 17-colska platišča. Rešitev je zamenjava osi, za kar se redkokdo odloči.  Napaka prisotna do konca leta 2004.

– Pri modelih Renault Megane 1,4 in 1,6 16V prihaja do prezgodne obrabe tuljave.

– Pri prvih modelih 1,9 dCi prihaja do vonja dizelskega goriva v kabini.

– Do leta 2003 so šibke vžigalne svečke v modelih dCi.

–  Okvara zaganjača pri bencinskih motorjih do sredine leta 2003.

–  Pogosta napaka je tudi okvara kompresorja klimatske naprave. Napaka se pojavlja tudi pri drugih modelih Renaulta.

Obraba

 Avtomobil se na tem področju najbolje obnese. Tako zunanjost, kot notranjost nista nagnjeni k veliki obrabi.

Elektronika

–  Aribag lučka zasveti brez razloga. Krivec so povezave, ki se nahajajo pod sedeži.

Odpoved centralnegazaklepanja. Zelo pogosta okvara Renault Megane-a.

–  Večkrat pride do odpovedi električnega pomika stekel pri Meganu. Do septembra 2005 se pojavljajo tudi napake z zlomom stekel.

–  Veliko napak se pojavlja pri modelih, ki imajo vgrajen sistem zagona brez ključa oz. sistem s kartico. Kartica pogosto odpove. Avtomobila ni mogoče zagnati. Potrebna zamenjava kartice, kar je velik strošek.

Renault Megane 2

Priporočamo:

Bencinski motor: 2,0 DYNAMIC DELUXE, dizelski motor: 1,9 dCi 130 KM

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.   Viri:  Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija).

Deli
Prejšnji članekRenault Clio 2 (1998-2006)
Naslednji članekVolskwagen Golf 5 (2003-2008)
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo.

19 KOMENTARJI

 1. Prenovljen megane je bil na prodaj od februarja 2006 dalje, tako da je vaš med prenovljenimi. Razlika je tudi v lučeh in prenovljeni armaturni plošči.

 2. imam novo kupljeni megane 2 z datumom prve registracije 9.2.2006… upam da že spada v prenovljeni model… drugače je avtek super, malo porabi in tudi vidljivost zadnjega stekla je sprejemljiva… imam pa drugo težavo, namreč opazila sem da avto vleče v levo??? Optika je ok, avto ni bil nikoli razbit… Ali ima še kdo takšen problem in kaj bi to bilo?

 3. Kupujem megane grandtour 1,5 dci letnik 2013. Zanima me ali so se pojavljale kakšne hude okvare kot pri predhodnikih 2002-2010.

  hvala

 4. Sam imam novega Megana generation pri katerem mi cuka klima.
  Bil na servisu dvakrat + dočakal obisk izvedenca renoja, ki pove, da je za 10.800€ to to. Vgrajen je turški kompresor, ki ima tak način delovanja.
  Megane je moj 4 nov renault in zagotovo tudi zadnji. Naj turške bureke prodajajo komu drugemu…..in njihovo 5 letno garancijo.

 5. Imam megana l.2006 in imam problem ker mi vedno ne vžge to se je pred kratkim začelo dogajati v motorju pa dela tik tik,včasih tudi do 3x pritisnem gumb za vžig v prazno da potem vžge.Sicer je bencinar 1.6 16v slišal sem da je lahko citalec kartice a je to res občutek imam kot da bi lahko bil zaganjac.hvala za odgovor.

 6. če zaganjač vrti motor pa nezaštarta je problem v senzorju ki je nad vztrajnikom.odvije se z gidoro št 10 dva vijaka ki se nato sname in sčisti iglico ki gleda ven na spodnji strani.tak problem sm imel jaz na meganu 1,4/16v.

 7. Imam renault megane sedan leto izdelave 2006 uvožen iz Francije
  z orginal vgrajeno navigacijo.Zanima me kje so servisi za te
  navigacije,ker se navigacija včasih odpre samo do polovice ali
  pa sploh ne zanima me ali se dobi tudi kakšna ista ( rabljena )
  Branko iz Slovenj Gradca

 8. imam problem kod renault megana 2 2006 letnik ko ga odklenem se otvori prtljažnik takodjer ko palilm znal ko kakvo rijesenje

 9. Hmm …
  Potem nisem dobro prebral in sicer za Renault Megane Grandtour 1.9 dCi Privilege kateri ima leto izdelave 2004 in motor diesel motor, 1870 ccm, 88 kW (120 KM) težave z turbinami ?

 10. Živjo.
  Pred kratkim smo kupili megana 1.6 16v 2006 letnik. Avto je super ohranjen, opazim pa, da je pri vožnji naravnost volan rahlo zamaknjen v desno. Avto se sicer pelje naravnost, če se volan spusti. Zanima me ali je to posledica, da je karanboliran ali je to kakšna serijska napaka?

 11. Kupil karavana l.2009, se pravi enega zadnjih, 2 leti starega iz druge roke. Po 4ih letih bp – nikakršnih nepričakovanih stroškov – zelo zadovoljen. Edini problem je, da vozim 6 let star avto nimam izgovora da ga zamenjam 🙂

  Zgleda da se res splača kupovat avte, tik pred menjavo modela… vse porihtajo edin ni “ta nov”.

 12. Doma imamo 1.5 dCI 2004 letnik. Pri (poskusu) vžiga napiše ”injection foult” in to je to. Ne gre zagnat avta, odšlepajo ga do servisa, potem avto normalno starta, na računalniku ne najdejo napake…kaj bi lahko bilo?

 13. Po novem, od danes, imamo isti problem. Pred tem se je tri mesece pojavljal problem štartanja – pekrat gre, šestič ne, sedmič pa spet gre (štarter je Ok, žarilne sveče tudi).

  Jutri bom preveril kaj je v oljnem filtru. Morda bom lahko sporočil kaj več.

 14. Zanima me če je mogoče kdo imel podobne težave kot jaz z menjalnikom in sicer pripeljal sem se na parkirišče še vse normalno, menjalnik deluje ok ni nikoli škrtal ali da v kakšno prestavo nebi šlo al pa kaj, no tam sem pustil v ne vem keri prestavi in izklopil motor. Ko pridem nazaj prižgem avto tko k vedno sklopka zavora pa start, hočem dati v nevtralno in prvo da bi spelal pa ročka čist mehka in gre samo naprej nazaj k nč čist lahko…..pripeljal sem se domov na srečo imamo ravno ker je seved ostalo pomojem da v 4ti. Kaj bi to lahko bilo kaj hujšega ali manjša napaka? Aja pa en dan pred tem sem se pripeljal iz dalmacije brez problema….

Comments are closed.