Domov srednji razred Volvo S40 / V40 (1995-2004)

Volvo S40 / V40 (1995-2004)

Deli

Volvo S/V40 je plod sodelovanja med Mitsubishijem ter Volvom, kjer je prišlo do izdelave skupne platforme. Model je po svoji oblikovni in tehnični plati močno napredoval od svojega predhodnika, serije 400. Motorizacija modela je sledeča: bencinski motorji so plod Volvovega razvoja z izjemo GDI motor, ki pa je Mitsubishijev, vendar se v naših koncih ni preveč prijel, predvsem zaradi svojega muhavega delovanja ter komplicirane mehanike. Dizelski motorji pa so plod medsebojnega sodelovanja med Renaultom in Volvom.

Leto izdelave: 1995 – 2004 Prenova: 2000
Proizvajalec: Volvo
Predhodnik: 440/460 Naslednik: S40/V50 Razred: Srednji razred
Konkurenti: Bmw 3, Saab 9-3, Peugeot 406, Mitsubishi Carisma, Alfa Romeo 156
Modeli: Limuzina, Karavan Euro NCAP:★★★★(1997)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Udobna notranjost
+ Vozne lastnosti
+ Praktičnost
+ Varnost
+ Oprema
+ Kvaliteta izdelave
– velik obračalni krog
– Zvočna izolacija
– Težavni GDI motorji
– Mala odprtina prtljažnika pri limuzini
– Slaba vodljivost v mokrem
– Pogostejši problemi z vozili izdelanimi do prenove
Bencinski motor:
2.0t
Dizelski motor:
1.9 D (84kW)

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • 1.9D dizelski motor (102 ter 115KM). Pri nekaterih vozilih, izdelanih do sredine 2002, se pojavlja težava z zobatim jermenom, oziroma z napenjalci, ki se čez čas nepričakovano razlahljajo.
 • 1.9D dizelski motor; do leta 2002 prihaja do občasnih izpadov delovanja turbopolnilnika.
 • Pri vozilih opremljenih z dizelskimi motorji, prihaja do okvar in odpovedi dvomasnih vztrajnikov, na kar nakazuje nemiren tek motorja ter cukanje med prestavljanjem.
Volvo S40

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Na dizelskih motorjih, izdelanih po letu 2000, je pogosta izguba moči zaradi zapacanega EGR ventila.
 • Na dizelskih motorjih od letnika 2000 so pogoste okvare oziroma napake na sistemu vbrizga goriva, težavo povzročajo predvsem injektorji (izraba, zamašitev).
 • Vozila, izdelana do leta 1997, pogosto trpijo za slabo nastavljeno optiko, kar povzroča siljenje vozila levo/desno, ter hitrejšo izrabo pnevmatik.
 • Pogosta okvara je tudi puščanje pečke ogrevanja, ki se nahaja v kabini.
 • Pri modelih, opremljenih z 1.8 GDI bencinskim motorjem, se pogosto pojavljajo težave z nemirnim tekom ter slabšim zgorevanjem, pogosto zaradi nečistoč in nekvalitetnega goriva. Pogosto je za rešitev potrebno reprogramirati motorni računalnik.
 • Pogosta obraba prednjih končnikov.
 • Pri večini vozil, vsaj do prenove, se pojavlja posedenost zadnjega konca vozila zaradi poddimenzioniranih vzmeti.
 • Pri posameznih vozilih opremljenih z bencinskimi motorji, pogosoteje na turbinsko podprtih motorjih prihaja do postopnega pacanja izpušnih ventilov s sajami, zato se priporoča občasna uporaba aditivov za čiščenje.
Volvo S40

Napake na karoseriji

 • Čez čas zbledijo sive/črne zaščitne plastike okrog vozila.
 • Pogosta pojava rje okrog odprtine za dolivanje goriva, prav tako se rja lahko pojavlja na motornem pokrovu, še posebej okrog maske.
 • Ob dvigu motornega pokova se le-ta podrgne ob nosilec brisalca.

Napake notranjosti

 • Občutljiva plastika na praske na sprednji konzoli.
 • Občutljiv volan na obrabo.
Volvo S40

Napake elektronike

 • Pri začetnih modelih se pojavlja problem z elektromotorji, ki krmilijo ključavnice.
 • Vozila do prenove pogosto trpijo za okvaro črpalke goriva (šumenje/piskanje med delovanjem).
 • Občasne težave z digitalnim prikazovalnikom količine goriva.
 • Pogoste težave z oksidacijo električnih konektorjev, ki potekajo mimo hladilnika motorja in zaradi zunanjih vplivov korodirajo. Okvara povzroči odpoved posameznih elementov (klimatski sistem, obvolanske ročice, …)
 • Pri vozilih, izdelanih po prenovi, pogostejše prihaja do nestabilnega delovanja ventilatorja kabine, za kar so krivi ‘mrzli stiki’ na elektroniki ter slabši potenciometer.
 • Hitro pregorevanje zadnjih žarnic.

Vpoklici

Datum vpoklica
Problem vploklica
Datum začetka
Datum konca
18/11/1999
Napaka pri izdelavi prednjih zavornih čeljusti.
01/01/2000
31/12/2000
14/06/2001
Težava pri krmiljenju klimatskega sistema (Funkcija odroševanja).
01/01/2001
31/12/2001
14/05/2002
Napaka na zavornem servojačevalniku (1.9D).
01/01/1999
31/12/2000
14/05/2002
Napaka na jermenici alternatorja, ki lahko povzorči pretrg jermena (1.9D).
01/01/1999
31/12/2000
02/07/2002
Napaka na vpetju voznikove zračne blazine.
11/07/2002
Napaka na pritrditvi vlečne kljuke.
10/01/2003
Napaka na pritrditvi vlečne kljuke.
17/11/2003
Možno puščanje goriva.

 

Foto: Volvo

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija).

Deli
Prejšnji članekHyundai i30 (2007-2011)
Naslednji članekNakup pnevmatik
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo.

5 KOMENTARJI

 1. Ker si sam lastim tak avto (2003, 1,9 D 115 KM) bi dodal še naslednje pogoste napake:
  -ventilator kabine lahko včasih deluje nestabilno – se mu hitro spreminja hitrost – vzrok so slabi stiki potenciometra ali slab sam potenciometer za uravnavanje hitrosti ventilatorja v klimatski konzoli.
  -če odpove katera prednja luč v žarometu čeprav je žarnica in varovalka cela, gre najverjetneje za okvaro releja v CEM modulu, k se nahaja pod stikalom luči (problem je pogostejši na angleškem trgu)
  -pod hladilnikom vode spredaj potekajo glavni kabli električne inštalacije, zaradi izpostavljenosti lahko pride do korozije in prekinitve žic (napihnjena izolacija zaradi zelenega oksida v žici – problem je pogostejši na andkleškem trgu)
  -Zadnje pozicijske luči lahko hitro pregorevajo – vzrok je največkrat v nosilcu žarnic, kjer se odlomi zgornji zob, ki drži pločevino in žarnico ob plastiko – se da popraviti z vezico.
  -za pnevmatike je predpisan tlak 2,2 bar spredaj in 2,0 zadaj, pri normalni obtežitvi. Iz izkušenj priporočam naj bo tlak za 0,2-0,4 večji, drugače se 205/50/16″ pnevmatike razmeroma hitro obrabijo po zunanjih robovih.

 2. Sem lastnik volvo v40 1.8i GDI motor, letnik 2000. Avto ima 249.000 km,zdaj sem naredil velik servis: jermen,natezalci,vodna crpalka.sklopka,vsi filtri,olje,svecke. Zanima me na kaj moram biti pozoren pri tem motorju in ce mi lahko date kaksen nasvet. Hvala

 3. sem lastnik v40 1996, Pod hibe bi dodal še, menjalnik s katerim je treba bit nežen, razno hitro prestavljanje, in prestavljanje medtem ko kolesa vrtijo v prazno, najlepše v snegu, pripeljejo do okvare menjalnika.
  – Sredinski naslon za roko spredaj, ob veliki obremenitvi izgubi svoj namen uporabe,
  – Varnostni pas spredaj se natrga ob plastiko na stebričku, ali pa zašteka avtomat.
  – Stikalo 4 utripalk, se pogosto kvari,
  – Lopute za usmerjanje zraka v kabini, ne delujejo, kriv je ponavadi modul avtomatske klime na armaturi, ob ročni klimi teh problemov ni.
  – Slabe prednje luči do letnika 2000.

  Lp.

 4. Pozdravljeni, sem lastnik Volvoja V40, 1.9D, letnik 2003 in imam težave z motorjem. Namreč ob normalni vožnji pri konstantni hitrosti oz. plinu, mi avto “cukne” oz. se občuti nepravilno deloavnje motorja. Včasih “cukne” večkrat za povrstjo. Opazil sem, da je vseeno s kakšnimi obrati vozi, vseeno v kateri prestavi in vseeno s kakšno hitrostjo… Baje, da na računalniku nič ne pokaže.
  A je imel kdo kakšno podobno težavo ali mi vsaj lahko svetuje kako težavo odpraviti.?!

 5. Hey. Tudi meni moj 1.9TD 2004 včasih cukne. Predvsem v mrzlejših dnevih. Lansko in predlansko zimo mi je celo ugasnil na avtocesti. Lani sem ga lahko normalno vžgal nazaj, predlani pa mi je nekdo popravljal injectorje se mi zdi.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here