Domov mestni avtomobil Opel Corsa D (2006-danes)

Opel Corsa D (2006-danes)

Deli

Opel Corsa je mali mestni avtomobil, ki ima močno konkurenco v svojem razredu. Široka paleta bencinskih in dizelskih motorjev omogoča kupcem bogato izbiro. Kako pa se obnese na daljše obdobje in katere napake so pri tem avtomobilu pogoste, pa smo raziskali po standardih AvtoNasveti.com

Leto izdelave: 2006 – danes Prenova: 2011
Proizvajalec: Opel
Predhodnik: Corsa C Naslednik: / Razred: Mestni avtomobil
Konkurenti: VW Polo, Seat Ibiza, Renault Clio, Citroen C3, Skoda Fabia, Peugeot 207, Ford Fiesta
Modeli: 3 in 5 vratni hatchback Euro NCAP: ★★★5-star(2006)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Lega na cesti
+ Uporabna notranjost
+ Položaj za volanom
+ Lahkotno upravljanje
+ Poraba dizelskih motorjev
+ Veliko odlagalnih površin
– Slaba odzivnost volana
– Udobje na večjih platiščih
– Prenašanje tresljajev in hrupa v notranjost
– Močan odsev armaturne plošče na vetrobranskem steklu
Bencinski motor:
1.4 16V
Dizelski motor:
1.3 CDTI

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pri 1.3 CDTI  dizelskem motorju so poznani primeri vdora nafte v olje med regeneracijo DPF filtra. Povišana količina olja v motorju lahko povzroči nenadzorovano delovanje in uničenje motorja. V izogib težavi se priporoča redno kontroliranje količine olja.
 • V zadnjem času je pogostejši pojav okvar dvomasnih vztrajnikov, kar se kaže kot nemiren tek motorja, cukajoče speljevanje  in ropot, ki prihaja iz predela menjalnika. Ob menjavi vztrajnika je priporočljivo menjati celotno sklopko.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri dizelskih motorjih lahko prihaja do povišane porabe olja, ki se stabilizira do drugega servisnega intervala.
 • Pojavljanje škripajočih zavor po razbremenitvi zavornega pedala.
 • Pri začetnih 1.7 CDTI dizelskih motorjih se pojavlja velika turbo luknja do 2000 obr/min, pri kasnejših izvedenkah je omenjena turbo luknja odpravljena.
 • Pri dizelskih motorjih opremljenih z ročnim menjalnikom prihaja do pogostejših zatikanj menjalnika med prestavljanjem.
 • Pri dizelskih 1.3 CDTI motorjih sta oljni in vodni hladilnik integrirana v eno enoto, kar lahko ob odpovedi posameznega povzroči mešanje olja in vode. Lastniki poročajo o nekaterih tovrstnih težavah, zato je smotrno ob mešanju olja in vode primarno pregledati stanje omenjenega hladilnika.
 • Pogostejše pojavljanje glasnih zadnjih kolesnih ležajev na starejših modelih zaradi vdora vode in umazanije. Za odpravo težave je potrebno menjati ležaje.
 • Pogostejše odpovedi sklopk na 1.2 bencinskih motorjih.

Opel Corsa, pregled napak, težav, vpoklicev

Napake na karoseriji

 • Pri posameznih vozilih prihaja do luščenja in razpok barve na stranskih ogledalih.
 • Bodite pozorni na stike plastičnih in kovinskih delov karoserije, še posebej blatnikov, kjer pretesni stiki povzročijo odstranjevanje barve in posledično rjavenje.

Napake notranjosti

 • Na 3 -vratnih različicah prihaja do škripajočega in ropotajočega zvoka med upravljanjem z dvigom in spustom stranskih stekel.
 • Glasna vrata med vožnjo po grobi podlagi.
 • Pogoste težave začetnih modelov s trdnostjo vpetja ročice parkirne zavore. Zatiči, ki skrbijo za montažo ročice parkirne zavore pogosto popustijo, zato je potrebno menjati ročico in ojačati mesto vpetja.
 • Glasen sovoznikov predal.
 • Pogostejše težave z mehanizmom za nastavitev prednjih sedežev.

Opel Corsa, pregled napak, težav, vpoklicev

Napake elektronike

 • Pogoste težave z loputo za dotok toplega zraka. Težava onemogoča gretje potniške kabine, za odpravo je potrebno razdreti armaturno ploščo in zamenjati omenjeno loputo, pri kasnejših vozilih so napako odpravili z ojačanjem omenjenega kosa.
 • Pri vozilih izdelanih do sredine 2008 se pojavlja težava zaradi kemične reakcije med grelnim elementom zadnjega stekla in tesnilno maso.
 • Za neenakomeren tek motorja pri bencinskih različicah, še posebej pri 1.0 12V je največkrat kriva okvara MAF senzorja, pogostejše pa so tudi odpovedi vžigalnih tuljav.
 • Pri posameznih vozilih prihaja do težav z upravljanjem hitrosti ventilatorja kabine, težava se kaže kot neodzivnost ventilatorja na spreminjanje nastavitev.

Vpoklici

Datum  vpoklica Vzrok vpoklica Začetek proizvodnje Konec proizvodnje
07/02/2007 Vpoklic zaradi pojava razpok na spodnjih rokah vzmetenja.
20/12/2007 Vpoklic zaradi pomanjkanja trdnosti zglobov na volanskem drogu. 00000000076021542- 00000000076087940
20/12/2007 Vpoklic zaradi pomanjkanja trdnosti zglobov na volanskem drogu. 00000000074029534- 00000000074233663
10/06/2008 Vpoklic zaradi napake v montaži ABS/ESP modula.
10/06/2010 Vpoklic zaradi težave s parkirno zavoro. 01/09/2009 25/05/2010
19/09/2011 Vpoklic zaradi težave z ležajem zavornega pedala. 01/09/2006 15/03/2011
19/09/2011 Vpoklic zaradi težave s parkirno zavoro. 01/08/2009 23/08/2010
19/09/2011 Vpoklic zaradi težave s parkirno zavoro. 01/08/2009 23/08/2010

Opel Corsa, pregled napak, težav, vpoklicev

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Whatacar (Velika Britanija), Vosa.gov (Velika Britanija), Euro Ncap , ADAC (Nemčija).

Deli
Prejšnji članekHonda Accord (2003 – 2008)
Naslednji članekCentriranje platišč
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.

2 KOMENTARJI

 1. Sam lahko pripomnem še nekaj napak, ki so se pojavile pri meni zaradi Oplove “šlamparije”:
  -Odpoved ABS sistema zaradi vdora vode, ki je povzročila zažgane konektorje, posledično se avto obnaša brez “pameti” (vsi števci na armaturni plošči kažejo napravilno)
  -Napake na karoseriji, po 7h letih se je pojavilo luščenje barve na strehi, Opel zavrača kakršno koli garancijo ker to ni prerjavenje.
  -Rjavenje okoli blatnikov, zaradi pretesnega spoja
  -Puščanje zanjih armotizerjev, potrebna zamenjava
  -Okvara stikala za olje, posledično puščanje olja
  -Slabi plastični konektorji na ceveh za hladilno tekočino, posledično izlitje hladilne tekočine, pregretje motorja in ovite glave motorja, kajti avto nima kazatelja temperature, posveti se le opozorilna lučka, ko je že vse prepozno.

  Naj pa opozorim na pooblaščene Oplove servise, ki se obnašajo neprimerno in za vsako napako, ki se zgodi na avtomobilu, iščejo izgovore za naštete okvare.

 2. V roku enega leta za 1000€ popravila. Corsa d 1,4 bencinar, letnik 2008. Oljno stikalo za pritisk olja spustil, menjava prvih vzmeti in to 3x ker pokajo, menjava zadnjih amortizerjev- pustili, menjava verige in napenjalca, menjava komplet tesnil na motorju, brušenje glave,menjava stabilizator štangic,…. . in avto nima še 100 000 prevoženih. Prejšnja serija corsa c 1,2 bencinar me je zdržal 250000 km brez ene napake. Odsvetujem nakup takega avtomobila-kvaliteta padla drastično.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here