Škoda Fabia II. (2007-2014)

fabia napake težave okvare vpoklici

Škoda Fabia druge generacije s svojim mladostnim videzom in prepričljivo tehniko išče prepričuje kupce majhnih mestnih vozil. Za vas smo pregledali njene glavne prednosti in pomankljivosti.

Osnovni podatki
Leto izdelave: 2007- 2014
Naslednik: Fabia
Konkurenti: VW Polo, Seat Ibiza, Renault Clio, Ford Fiesta, Citroen c3,

Prednosti
Slabosti
+ Prostorna notranjost
+ Končna izdelava
+ Oprema
+ Udobno vzmetenje
+ Natančen menjalnik
+ Cena
–  Slabši ugled znamke
–  Slabše odzivni bencinski atmosferski motorji
–  Zvočna izolacija pri višjih hitrostih

Zanesljivost in najpogostejše napake

Težke okvare

–  1.2TSI, bencinski motorji. Lahko trpijo za povišano porabo olja, kar lahko privede do hujših poškodb notranjosti motorja.

–  1.2 TSI, bencinski motorji. V vozilih, izdelanih do 2011, prihaja do raztegnitve pogonske verige ventilov, kar lahko povzroči uničenje motorja.

Druge napake in pomanjkljivosti

–  1.2 TSI, turbo-bencinski motorji. Ob izrazito varčni vožnji prihaja do “pacanja” sesalnih ventilov in posledično do slabše odzivnosti in višje porabe.

–  1.2, 1.4 MPI bencinski motorji. Občasni zgrešeni vžigi ter posledično nemiren tek  kot posledica slabšega goriva, višje temperature zunanjega zraka lahko pa tudi zapacanega filtra goriva.

–  1.2 TSI, bencinski motorji. V nekaterih primerih prihaja do napake v delovanju turbopolnilnika (cinglajoč zvok + nezvezno delovanje).

–  Pri dizelskih motorjih z DPF filtrom, lahko prihaja do “zapacanja”,  še posebej,  če je vozilo voženo pretežno po mestih.

–  Grobo delovanje DSG menjalnikov (cukanje), napaka se lahko odpravi z reprogramiranjem,  menjavo olja, ni pa nujno.

fabia napake težave okvare vpoklici

Napake na karoseriji

–  Pri dololočenih modelih se pojavlja ropotajoč zvok,  ki prihaja iz ključavnice prtljažnih vrat,  ko se vozilo pelje preko grbin.

Notranjost in obraba

–  Občasno pojavljanje ‘čričkov’ v notranjosti, predvsem v armaturni plošči  ter zadnji klopi.

fabia napake težave okvare vpoklici

Napake elektronike

–  Pogosta napaka na sistemu centralnega zaklepanja, ki občasno odpove in je potreben reset elektronike.

–  Glasen ventilator za klimatizacijo kabine.

–  Težave s sprednjimi lučmi (nastavitev višine).

fabia napake težave okvare vpoklici

Vpoklici

–  Julij 2007. Vpoklic  vozil, izdelanih med marcem in julijem 2007, zaradi napake na sistemu zračnih blazin.

–  Konec 2011.  Zaenkrat tihi vpoklic vozil z motorjem 1.2 TSI, 1.4 TSI, zaradi posodobitve ECU-enote, v nekaterih primerih zaradi zamenjave verige krmiljenja ventilov in napenjalca verige (ropotajoč zvok) ter menjave ali posodobitve turbine.

Priporočamo:

–  1.2 TSI 105 DSG Comfort

–  1.6 TDI 90 Comfort

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.   Viri:  Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija).

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo.