Domov srednji razred Volkswagen Golf 4 (1998-2004)

Volkswagen Golf 4 (1998-2004)

Deli

Volkswagen Golf spada med ikone med avtomobili. Posebej popularen je na trgu rabljenih vozil. Nadaljuje tradicijo zanesljivega sopotnika, ki vas ne bo pustil na cedilu. Kljub vsemu pa je pred nakupom potrebna previdnost. Skupaj bomo pregledali najpogostejše napake, ki se pojavljajo pri Golfu četrte generacije.

Osnovni podatki: Volkswagen Golf
leto izdelave: 1998-2004
naslednik: Golf 5
Konkurenti: Opel Astra, Audi A3, Peugeot 306, Bmw 1, Renault Megane, Citroen C4

Plusi
Minusi
+ živahni TDI motorji
+ opremljenost
+ zvočna izoliranost (še posebej pri bencinskih motorjih)
– visoka cena
– slabo vzdrževani modeli niso zanesljivi
– egronomija klimatske naprave (nekateri modeli je sploh nimajo)
– napake na prvih serijah do leta 2000

Zanesljivost in najpogostejše napake

Zanesljivost

Volkswagen Golf IV spada med zanesljive avtomobile. Nadaljuje sloves prejšnjih generacij. Kljub temu pa je potrebno biti pozoren na določene napake, ki so se pojavljale predvsem v prvih letnikih izdelave (do leta 2000).

Težje napake:

1.4 bencinski motor. Na modelih, izdelanih po novembru 2001, je prihajalo do prezgodnje odpovedi zobatega jermena. Zelo pogosta okvara zaradi katere nastanejo poškodbe ventilov, cilindrov ali celo popolnega uničenja motorja.

1.4 in 1.6 bencinski motorji. Pri nekaterih modelih, izdelanih pred letom 2003, je prišlo do odpovedi zobatega jermena. Popravila je delno kril Volkswagen, odvisno od starosti in prevoženih kilometrov.

– Na bencinskih motorjih 1.4, 1.6, 1.8T in v5, izdelanih med januarjem 2001 in januarjem 2003, so relativno pogoste okvare vžigalne tuljave. .

TDI motorji. Na modelih, izdelanih do pomladi 2003, prihaja do postopnega upadanja moči, ki je posledica umazanije na merilniku pretoka zraka LMM (luft messer). Čiščenje ni mogoče oziroma je največkrat neučinkovito, obvezna je menjava.

1,9 TDI motor (110). Na modelih letnika 1998 je prihajalo do okvare na turbini oz. na gredi turbine. Lopatice turbine so se namreč krivile in tako spremenile geometrijo.

1,9 TDI (110, 115, 130 in 150). Ti motorji imajo težave z variabilno turbino. Prihaja do poškodb lopatic. Pri modelih 115 in 150 je prišlo tudi do lomljenja in odpovedi turbine.

1.9 TDI motor (115). Ti motorji so imeli kar nekaj primerov pokanja glave motorja. Veliko zamenjav se je zgodilo tudi pred prevoženimi 70.000 km. Okvara je posledica težave z valji motorja. Škoda – 8.000€ (oz. nakup novega motorja).

1.4 SDI, izdelanih do leta 2001, imajo težave z menjalnikom. Prihajalo je do težjih poškodb menjalnika, tudi pred prevoženimi 80.000 km.

Druge napake in pomanjkljivosti

1.4 dizelski motor. Nekateri modeli, izdelani od leta 2001, so imeli težave z nenadno izgubo moči. Napake so se začnele pojavljati po napornem pospeševanju. Vzrok težav: napaka na EGR ventilih.

1.6 bencinski motor (8 in 16 ventilni). Na modelih Golf 4, izdelanim do leta 2002, je prihajalo do kroničnih napak. Prihajalo je do vibracij v potniški kabini, ki so bile posledica napake na vbrizgu.

1.8 T motor (150). Na Golf GTI modelih je pogosto prihajalo do okvare vodne črpalke.

1.9 TDI (110). Na modelih Golf, izdelanih po septembru 1999, je prihajalo do težav z nihanjem obratov pri speljevanju. Napako so odpravili v spremenjeni elektroniki motorja.

– Prednja os je pri vseh modelih lahko povzročala hrupnost. Odpravi se jo z menjavo stabilizatorjev prednje osi.

– Katalizator pri motorjih Golf TDI (110) od 1998. Prihajalo je do zgodnjega iztrošenja katalizatorja. Notranja keramika je hitro razpadla. Katalizatorje so praktično vsi že zamenjali, tako da težava ni več prisotna.

Napake na karoseriji

– Modeli 98-99 so imeli napake na stikih pločevine in plastičnimi deli (zaščitne letve). Napake so predvsem pri svetlih barvah. Posledica – rjavenje.

– Pogosta okvara: centralno zaklepanje vrat pri modelih Golf 4 (98-99).

Volkswagen Golf 4

Notranjost in obraba

– Težave s premikanjem prednjega sedeža (pomik nazaj) pri 3-vratnih modelih letnika 98.

– Šumenje oz. spuščanje zvokov iz prednjih sedežev pri modelih narejenih do januarja 1999.

– Šumenje prednjih sedežev in pokanje (prihaja do razpok) armaturne plošče pri modelih do 1999.

– Šumenje iz vrat pri modelih, izdelanih do septembra 1999.

– Pri modelih Golf, izdelanih do 2001 je pršlo do odstopanja glave prestavne ročice.

– Slabo pritrjene odprtine za pihanje zraka pri nogah pri modelih do leta 2001.

Napake elektronike

– Napaka sistema centralno zaklepanje. Na modelih, izdelanih do leta 2001, je prihajalo do napake na stikalu za sprostitev vratc za točenje goriva, ki se nahaja v bližini ročne zavore.

– Na vseh modelih, predvsem tistih do junija 2000, je pogosta okvara električnega pomika stekel. Okvara mehanizma za pomikanje stekel.

– Okvara klimatske naprave. Pri nekaterih modelih, predvsem tistih, izdelanih do leta 2002, je prihajalo do okvare kompresorja klimatske naprave.

– Okvara števca oz. merilnih instrumentov se pojavlja pri modelih, izdelanih do leta 2000. Najprej prihaja do motenj, nato instrumentna plošča odpove.

– Napake na pozicijskih lučeh, ki se sprožijo ob odpiranju voznikovih vrat. Napaka se pojavlja pri modelih 99-2000.

– Lučka za aribag se pri modelih 98 nepričakovano prižge, čeprav z airbagom ni nič narobe.

– Gumbi sredinske konzole se velikokrat zataknejo ali ujamejo drug v drugega.

Priporočamo:
Bencinski motor: 1,6, dizelski motor: TDI (100KM)

Foto: Volkswagen

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija).

 

Deli
Prejšnji članekRenault Kangoo (1997-2007)
Naslednji članekŠkoda Fabia II. (2007-2014)
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo.

23 KOMENTARJI

 1. Lahko bi dopisal še rjavenje zadnje haube, ker ima kljuka že v zasnovi luft in tako lagano zateka voda v notranjost in rjavi, težave z zadnjim brisalcem(motorčkom) ker se zapaca šoba za čistilno tekočino in kasneje vdre voda v motor brisalca, Pravtako zadnji senzor ki zaznava ali je prtljažnik odprt se zmoči in se okvari(zaradi kljuke), hitro se obrabi mehka prevleka na plastikah… drgača pa varčni tdi motorji, sploh tisti s 6 prestavami. Sicer ne razumem zakaj ste predlagali 1.6 bencinarja. Jaz osebno bi predlagal 115km dizla…

 2. Takole bom jaz povedal o svojem Golfu 4, motor 1,4 16V, 75KM, letnik 2000 s prevoženimi 107000 km ob nakupu pred dvema letoma.

  Od nakupa dalje se je pojavljalo cukanje pri pospeševanju, in izguba moči pri nekje 2000 obratih, na servisu niso mogli ugotovit kaj je narobe, dokler mi nekega lepega dne začne smrdet po zažganem olju. Na servisu so ugotovili, da se je razletel ležajni obroček v diferencialu in je le ta prebil steno porstora za sklopko. Tako menjalniško olje teklo v prostor skloplke in seveda avto bi se lahko tudi vžgal. Zadevo so mi precej hitropopravili in vgradili menjalnik z 85000 prevočenimi km in zdelo se je da ne bo težav. Potem pa se je zadeva čez 7000 km spet ponovila… tako da sem za sve skupaj zdeval okol 2000€ za popravila… Moj nasvet je, ne kupujet golfa 4 1,4 mašine do konca letnika 2001, ker je to zelo pogosta napaka kot sem kasneje ugotovil in je tukaj niso omenili.

 3. imam golf 1999 karavan 1.9 tdi 90ks, kupil ga v nemčiji z prevožinim cca 150.000, sedaj ima 520.000. Redno vzdrževanje, obnova turbine cca 120 eur, 1x kolesni ležaj, stikalo zavore, to je to kar se spomnem.
  Motor zelo varčen, poraba olja ničelna na servisni interval mogoče 2dcl ne dolivam olja.
  rjavi blatnik rob, in par pipkic ima na zadnji havbi.

 4. Odšraufaš dva vijaka, ki sta na notranji ”kljuki” potem pa samo dol povečeš-gre malo na silo, samo pri meni je še vedno vse ostalo celo.

 5. Pravkar sem kupil golf lV 1.9 tdi (90) l.2000. Solidno ohranjen za svoja leta.
  ampak me najbolj skrbi št. prevoženih km (330000). Ne vem kaj lahko pričakujem in kakšne bom imel stroške glede tega. Vsi govorijo da se nimam kaj bati. Po pregledu servisne knjige je bil dokaj redno servisiran. Ampak mi manjkajo listki od 280000 km naprej. Pred nakum sem predvideval da si nje prejšnji lastnik menjal olje sam … Itd.
  Kakšno je vaše mnenje glede tega.

 6. Golfi so zelo nezahtevni za vzdrževanje. Predlagamo vam, da najprej opravite servis in zamenjate vse filtre + olje. Na ta način se izognete vprašanjem, kdaj je bilo nazadnje kaj menjano. Kilometrov sicer ni malo, je pa avtomobil ob primernem vzdrževanjem lahko odličen nakup.

 7. ko prtisnem bremzo mi se prižge ESP pol mi zadnje stop luči nedelaju ko ugasnem je uredu do pritiska na bremzo.

 8. Skoraj leto dni že vozim 1.9 tdi, 90 konjev, letnih 2000, blizu 300 000. Razen menjave jermenice na alternatorju in manjšega popravila rjavega praga nisem imel težav. Res pa je,da mi zadnji brisalec ne dela in pa pri vožnji nad 140 km/h se po kakih 10 minutah izklopi turbina, ki dela ponovno šele potem, ko se avto ohladi, To se mi je le nekajkrat zgodilo, ker ga ne priganjam običajno, Kaj bi to bilo?

  In pa še ali se splača čipat avto, znajo biti kake težave potem?

 9. Z nobenim avtom do zdej nisem imel toliko problemov…niti se mi ne da pisat..nikoli nikoli vec VW

 10. se podpišem pod ta komentar.. še z nobenim avtom nisem imel toliko problemov kot pa s tem .. menjalnik, elektronika… sramota za vw

 11. mam 4ko, 2000 letnik 1.4 bencinar 230.000km. katastrofa.. vsaj enkrat mesecno pri mehaniku.. zacelo se je z cukanjem, kjer sem zamenjal tolko stvari da se niti ne spomnim vsega vec in to tezav ni odpravilo. Za tem cukanjem je sledilo nakljucno ugasanje motorja (sredi avtoceste…), nekajkrat je vzgal takoj, vcasih sem pa stal po pou ure preden se mu je zazdelo da bi se malo popeljal. Se na uradnem VW servisu niso vedli kaj je narobe, potem je moj redni mehanik le ugotovil in porihtal zadevo. Se vozim ene 2 mesca, pa cujem kot da se nekaj srba (lezaji ali kaj podobnega…) in mehanik pove dobro novico… treba menjat nekaj delov pri menjalniku.

  Od vsega zacetka mi je tud masivno pil olje (liter na 1500km), za kar naj bi bli krivi tefloni, ki sem jih menjal pred kratkim. 14 dni za tem, in prizge se rdeca lucka za olje.. klicem mehanika, pravi da se nebi slucajno kam vozo ker je verjetno sla crpalka za olje. Zraven crpalke je pol zamenjal tudi zobati jermen. 3 tedne kasneje oz. 2 tedna nazaj pa grem do trgovine, pridem nazaj in avto ne vzge (kot da je prazn akumulator), na kable smo ga vzgali in mehanik je ugotovil da je treba zamenjat se alternator…

  Samo za ta popravila sem dal najmajn 2000€ vse skupaj + bremze, armortizeri itd… za avto sem dal 2000€, v enem letu pa v njega zdeval se enkrat tolko samo za popravila. Zelo nezanesljiv avto… ne upam delat fure daljse od 50km, in ze samo cakam kdaj pa kaj bo nasljednje crknlo.

  V glavnem mocno odsvetujem, vsaj bencinarja. Ceprav mi je mehanik povedal da je en njegov kolega mej 2002 tdi 10 let (1 lastnik) in je po petih letih tut zacelo crkavat vse po vrsti kljub rednemu vzdrzevanju.

 12. VW GOLF 3 TDI AHU motor, 450.000 km, pripeljan iz Nemčije v lastni režiji leta 2006 z njim naredi 250.000km brez ene napake. Seveda jaz menjavo končnikov,ležajev, amortizerjev, diskov…itd štejem kot potrošni materijal.
  Na 450.000 sem preventivno obnovil le viskotlačno črpalko.

 13. imam golfa 4 motion 3vrat letnik 1999 rabim pante za leva vrata
  ker so tako obrabljeni da jih ni moč več nastaviti da bi se vrata lepo zapirala
  ali jih ima gdo

 14. Jaz imam golfa4 1.4 16v pa je letnik 1981 3 vratni brez klime pa sem zadovolna saj z njim nimam nikoli problema samo tankam, delam redno servise pa avto gre kot urca .tudi nasledni bo vw.

 15. Pozdravljeni imam golfa Iv 101 Atd motor imam tezavo ker mi zadnja dva tedna zjutraj slabo vziga. Je imel kdo tak problem . Prosim za kaksen nasvet za resitev problema.hvala andrej

 16. jaz imam golfa 4 1.4 16v in nemorem ugotoviti napake menjal sem obe lambdi sondi in še mi vedno gori lučka za napako motorja na testerju pa mi ne pokaže nobene napake več ker prej je kazalo za lambda sondo in jaz sem kupil obe novi in menjal prosim če mi gdo odpiše če kaj ve o tem lp
  danijel

 17. Si že ugotovil napako?
  Če je kolikor toliko tester mora pokazat napako če gori lučka.
  Ti delujejo vse 3 zavorne luči oz. mogoče nagaja stop stikalo….

Comments are closed.