Škoda Superb I. (2002-2010)

Škoda Superb prve generacije je Škodin poizkus obuditve stare slave z limuzino zgornjega srednjega razreda, katere razvoj je temeljil na VW passatu. Oblikovno vozilo v ničemer ne izstopa, je pa vseeno dovolj brezčasno, da bo še dolgo ‘in’. Kupce Superb bolj kot z obliko vselej prepriča s prostornostjo ter visoko stopnjo zanesljivosti ter udobja, ki je hkrati z nizko ceno pogosto razlog za nakup tega Škodinega paradnega konja.

Osnovni podatki:

Leto izdelave: 2002-2010,
Prenova: 2006
Naslednik: Superb II.
Konkurenti: Peugeot 607, Volkswagen passat

Prednosti
Slabosti
+ Kakovostna izdelava in končna obdelava
+ Udobje
+ Oprema
+ Cena
– Pomanjkanje ugleda
– Poraba dizelskih in bencinskih V6 motorjev
– Hrup vetra
– Pomanjkanje udobja na slabih cestah

Zanesljivost in najpogostejše napake

Težke okvare

-O težjih okvarah ni govora.

Druge napake in pomanjkljivosti

-1.9 TDI (100 in 130 KM) dizelski motor. Pri modelih, izdelanih do avgusta 2004, obstaja verjetnost puščanja črpalke goriva proizvajalca LUK, kar posledično lahko privede do požara.

-Obraba puš in nosilcev stabilizatorjev na podvozju po prevoženih cca. 70 000 km privede do glasnejših zvokov iz podvozja.

-Občutljiv turbo polnilnik na dizelskih V6 motorjih (155 in 163KM), kar lahko rezultira v prezgodnji okvari in menjavi le tega.

superb-01

Napake na karoseriji

– Zaradi nepravilnega oziroma slabega lepila se ‘krom’ trakovi okrog stranskih stekel radi odlepijo.

Notranjost in obraba

– Pojavljanje hrupa v notranjosti zaradi drgnenja posameznih plastik med sabo v vratih in armaturni plošči.

superb-02

Napake elektronike

– V posameznih primerih je prišlo do napak na ožičenju pasov v kabini in sicer zaradi slabega tesnenja kontrolne enote le-teh, pod pokrovom motorja.

– Problematičen tempomat oziroma sistem nastavitve hitrosti, ki pogosto odpove; v nekaterih primerih se da težavo rešiti z reprogramiranjem, v drugih pa z menjavo sistema.

superb-03

Vpoklici

-Januar 2005: Vpoklic vozil z motorjem 1.9 TDI zaradi slabega tesnenja črpalk za gorivo proizvajalca LUK. Odpoklicana so vozila izdelana med marcem in avgustom 2004.

Priporočamo

Bencinski motor: 2.8 V6 PRAHA, Dizelski motor: 1.9 TDI 130KM elegance

Foto: Volkswagen
Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija).

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo.