Domov Nasveti Platišča od A do Ž

Platišča od A do Ž

Deli

V času, ko so aktualne menjave sezonskih pnevmatik, se marsikdo odloči tudi za zamenjavo platišč, bodisi za aluminijasta ali jeklena, večja ali manjša, lepša … Ker se pri izboru ustreznih marsikdaj zataknem, smo pri AvtoNasvetih na kratko povzeli tehnične značilnosti, ki jih morate poznati pri nakupu ustreznih platišč za vaše vozilo.

O platiščih

Avtomobilska platišča so poleg pnevmatik zelo pomemben avtomobilski del, saj skrbijo za varno in udobno vožnjo pri vseh hitrostih. Ne glede na to ali kupujemo jeklena ali aluminijasta platišča, se pri obojih znajdemo pri enakih oznakah, ki definirajo dimenzijske lastnosti platišča.

Te oznake oziroma dimenzije pa so sledeče: Velikost oziroma premer platišča, ET, Širina platišča , Profil oziroma namembnost platišča označen s črko npr. J, Premer centrirne odprtine, Število in razporeditev vijakov.

Primer oznake platišča: 7J x 17 H ET45

 • Velikost platišča, je enaka premeru platišča kot ga prikazuje spodnja slika. Označbe oziroma mere platišča so vedno podane v colah. (1’’=25.4mm)

 • 7 pred črko J je oznaka za širino platišča, ki je prav tako podana v colah in je označena na zgornji sliki. V povezavi s širino platišča je določen tudi nabor širine pnevmatik, ki se lahko varno namestijo na določeno širino platišča.
 • Črka J označuje tip profila platišča oz. namembnost  platišča, ki je v primeru črke J namenjeno osebnim vozilom. V spodnji tabeli so zbrane oznake različnih tipov platišč.
Oznaka profila platišča
Namembnost
A
Kolesa, motorna kolesa, skuterji, viličarji, lahka in težka tovorna vozila
B
Osebna vozila
D
Kolesa, motorna kolesa, skuterji, viličarji, lahka in težka tovorna vozila
E
Lahka in težka tovorna vozila
F
Težka tovorna vozila
G,H
Težka tovorna vozila
J
Osebna vozila
JJ
Vozila s štirikolesnim pogonom
P,K
Starejša angleška vozila
S,T,V,W
Gospodarska vozila
 • Črka H označuje togost platišča in posledično prečni profil platišča. Med oznake ki označujejo togost platišča spadajo: H, H2, FH, FH2, CH, EH2 in EH2+
 • ET je razdalja med središčno črto širine platišča in robom platišča, ki nalega na vozilo. Za lažjo predstavo je le to prikazano na spodnji sliki.

V kolikor je naležna površina odmaknjena bolj proti zunanji strani platišča potem govorimo o pozitivnem ET, v kolikor pa je naležna površina umaknjena proti notranjosti platišča pa govorimo o negativnem ET. Pri samem izboru je zelo pomembno, da najdemo takšna platišča, ki dimenzijsko ustrezajo vozilu, še posebej, ko je govora o ET, saj lahko nepravilen ET ogroža varno vožnjo. V kolikor je ET prevelik, lahko platišče ovira sukanje koles levo-desno, v kolikor je ET premajhen, pa lahko pride do pogostega dotika med pnevmatiko in blatnikom.

Neustrezen ET lahko kljub neoviranju vožnje zelo negativno vpliva na obrabo podvozja predvsem kolesnih ležajev ter končnikov volana.

Oznake ET
Oznake ET na platišču
 • Premer centrirne odprtine je prav tako zelo pomemben za varno in udobno vožnjo. Ker obstaja več različnih dimenzij, je smotrno pred nakupom preveriti tudi to mero. V kolikor ima platišče preveliko centrirno luknjo, se težavo lahko reši z vgradnjo dodatnih centrirnih obročev v obstoječo odprtino na platišču. V kolikor se odločite za takšno rešitev problema, se ob nestrokovni vgradnji kaj hitro lahko pojavi nadležno tresenje na volanu, katerega ni moč odpraviti s centriranjem platišča, ampak zgolj z novo menjavo obročka.
 • Število in razporeditev vijakov je pomemben podatek, s pomočjo katerega vidimo ali platišče ustreza vozilu ali ne. Poglejmo na primeru, kako je ta podatek zapisan in kaj pomeni: 4×100, ta podatek nam pove, da je platišče pritrjeno s štirimi vijaki na premeru, ki meri 100mm (d=100mm). Za lažjo predstavo pa to ponazarja tudi spodnja slika.
Platišče z razporedom vijakov 4X100
Platišče z razporedom vijakov 4X100

V kolikor željena platišča v razporeditvi vijakov odstopajo za cca. 1-2mm, potem se lahko zagato reši z nakupom koncentričnih vijakov, vendar pa svetujemo, da se pred nakupom vseeno posvetujete s prodajalcem, če je v danem primeru to izvedljivo.

Platišča popestrijo izgled avtomobila
                 Platišča popestrijo izgled avtomobila

Vijaki in moment zategovanja

Ob nakupu in menjavi platišč si posebno pozornost zaslužijo tudi vijaki za pritrditev platišča. V kolikor kupujemo nova platišča, so le-tem priloženi tudi vijaki, saj ponavadi ne ustrezajo vsi vijaki vsem platiščem. Glavni razliki med vijaki sta v dolžini ter v obliki spodnjega dela, ki nalega na platišče. Ti dve razliki sta poglavitni za varno pritrditev platišča. Pri sami montaži platišča pa moramo prav tako paziti na ustrezen moment zategovanja vijakov. Moment je določen s strani proizvajalca od le-tega pa ni priporočljivo preveč odstopati, saj premajhen moment zategovanja lahko povzroči, da se vijak zaradi vožnje odtegne, prevelik moment zategovanja pa lahko povzroči poškodbe na vijaku in platišču. Moment zategovanja se pri osebnih vozilih giblje med 110-130 Nm, odvisno od proizvajalčevih zahtev.

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Feltne.com, Wikipedia, rsracing.com, needforspeed.co.uk (Velika Britanija)

Deli
Prejšnji članekAudi A3 II. generacija (2003-2012)
Naslednji članekBMW 3 (e46) 1998-2005
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.

14 KOMENTARJI

 1. pozdravljeni!

  Imam namen menjati platišča pri vw golf 5 z 16 na 17 col. Pa me zanima kateri ETji so predpisani za 17 col. Pri original platiščih 16col sem imel ET 50.

  Hvala za odgovor!
  Lp
  Miha

 2. Zanima me kaj pomeni IS oznaka na platiščih??
  NPR:8Jx18EH2 IS20 8036570
  To so BBS jeva original bmw platišča ET ni naveden! Aji je mogoče IS=ET???

 3. Pozdravljeni ! Vozim novo vozilo Volswagen Cross Caddy letnik 2015 ,1.6 TDI . Kupujem aluplatišča na katere bi dal zimske gume ,ki jih imam dimenzij 205 55 r16. Take so dovoljene. Trenutno imam originalne z letnimi pnevmatikami r17.
  Prosim za nasvet, kje priti do alu platišč primernih za moje vozilo. Nočem pa imeti navadnih jeklenih platišč.

 4. Zanima me kolišne so centrirne odprtine za VW alu platišča premera od 15 do 17 col? Je ta odprtina standardna glede na premer platišča oz. glede na proizvajalca, ali ne? Ali imajo njihova platišča pozitiven ET? Vse to me zanima, ker bom moral zamenjati avto (kupil bi nekaj iz koncerna VW), pred tem pa bi rad naredil stenske nosilce za platišča v garaži.

  Hvala za odgovor in lep pozdrav

  Slavko

 5. Zanima me kakšno širino platišča lahko montiram na pnevmatiko širine 275,ter če obstaja kakšna razpredelnica-katalog kjer si lahko ogledam kakšne širine pnevmatik se lahko montira na določeno širino platišča. Hvala in L.P.

 6. Pozdravljeni, zanima me en naslednje, imam trentno alu platisca z namescenimi gumami 195/55/R15 ali mislite da bi mi na ta platisca pasale tudi gume dimenzij 185/60/R15? Hvala za odgovor.

 7. imam citroen berlingota 2012 1,6 hdi 90 konjskih moči in me zanima katera platišča se lahko namestijo vem da je 4*108 27 et ne vem pa a je J6,6 ALI6-hvala za odgovor

 8. Pozdravljeni,

  Imam vprašanje glede platišč za škodo octavia 1.2tsi letnik 2011. Zanima me če originalna audi platišča 17col 225/45 7.5J ET56 pašejo na octavio. Razmak vijakov in sredinska luknja je prava. Skrbi me samo ET56, da ne bi platišča prišla preveč notri.

 9. Imam platisca za bmw x3 pa imajo preveliko luknjo rad bi jih uporabil za x1 se mogoce dobijo kaksne puse .Hvala za odgovor lp.

 10. Pozdravljeni ! Zanima me kakšne vijake rabim za jeklena platišča 16 col.za Pegeot 3008,namreč vulkanizer mi je rekel,da so drugačni kakor za alu platišča 17 col.Zimske gume sem dobil na platiščih poleg avta,vijakov pa ni bilo.Po možnosti dimenzije! Hvala za povratne informacije.

 11. Pozdravljeni,

  zanima me kakšno je lahko odstopanje pri ET ?
  Imam vozilo Audi A4 Avant 2,0 TDI 110KW. Po homologaciji gresta na vozilo lahko dve 17 colski dimenziji s podatki
  225/50 R17 94Y 7,5Jx17 ET 38
  225/50 R17 98H 7,0Jx17 ET 42

  Ali lahko pri ET izbiram med vrednostmi 37 (7,5Jx17 ET 37) ?

 12. zdravo , zanima me ali gredo platišča – diagonale 100 et 42 sredina 78 mm – na modell passat variant l 2011…
  hvala za pomoč / nasvet
  lp

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here