Napake pri nakupu rabljenega vozila

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nakup rabljenega vozila predstavlja za velik delež voznikov edino smotrno in stroškovno vzdržno rešitev glede lastništva vozila. Vsi dobro vemo, da vozilo v prvih letih lastništva izgubi večji delež svoje vrednosti, z nakupom rabljenega pa se tovrstni izgubi vrednosti izognemo in lahko zato pridemo do solidnega vozila za občutno nižjo ceno. Kljub teoretično dobrim izhodiščem glede vrednosti vozila pa je predvsem od predhodnih lastnikov odvisno kako dobro vozilo zares dobite.
Ker predstavlja nakup vozila za večino dolgoročno rešitev, ki občutno posega v družinski proračun je potrebno pred nakupom tehtno premisliti kakšno vozilo potrebujemo, kakšno je stanje vozila, ki ga kupujemo in kakšen stroške lahko z njim pričakujemo v prihodnosti.

Da bi se izognili morebitnim težavam, ki vam jih lahko prinese nakup neustreznega rabljenega (ali novega) vozila smo za vas v sodelovanju s podjetjem MTL Car Garage pripravili povzetek ključnih napak, katerih se izogibajte pri nakupu.

[/vc_column_text][vc_column_text]

1. Neustrezna izbira avtomobila

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Relativno nizke cene rabljenih večjih vozil kupce velikokrat zavedejo, da se odločijo za nakup večjega vozilakot ga potrebujejo oziroma kot si ga lahko privoščijoNakupna cena (sploh pri rabljenih vozilih) predstavlja namreč zgolj manjši del stroškov z vozilom skozi čas. Ob nakupu je potrebno upoštevati tudi stroške servisiranjapnevmatikzavarovanja in goriva, ki so lahko pri vozilih višjega ranga občutno višji. Druga pomembna zadeva je, da kupec izbere sebi ustrezen tip vozila (npr. karavan za družine, nekoliko višje vozilo za starejše itd.) saj le tak zagotavlja zadovoljstvo pri uporabi vozila.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”5404″ img_size=”full” onclick=”link_image”][vc_column_text]Štirikolesni pogon in odlične terenske zmogljivosti velikokrat niso odraz realne potrebe.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

2. Pomanjkljiv pregled dokumentacije vozila

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”6491″ img_size=”full” onclick=”link_image”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Veliko kupcev pomanjkljivo preveri dokumentacijo vozila, čeprav lahko že samo iz podatkov iz prometnega dovoljenja kupec takoj pridobi zanesljive informacije o številu lastnikov v Sloveniji, ali je bil avtomobil uvoženkoliko časa ima prodajalec vozilo v lasti itd. Zgovoren je primer, ko je kupec kupil vozilo od prvega lastnika, za katero se je kasneje izkazalo, da je zamenjalo že šest lastnikov.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

3. Pomanjkljiv pregled zgodovine vzdrževanja

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Verodostojne informacije o vzdrževanju vozila nam služijo za potrditev števila prevoženih kilometrov, hkrati pa nam tudi pomagajo pri določitvi poštene cene vozila. Če so bili večji servisni posegi (npr. menjava zavor, zobatega jermena, sklopke, vztrajnika itd.) že opravljeni, bo cena vozila nekoliko višja, saj teh posegov ne bo treba opraviti kupcu.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”45″ img_size=”full” onclick=”link_image”][vc_column_text]Verodostojne informacije so dejanski računi za servisni poseg, rezervne dele itd., in ne zgolj izjava prodajalca.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

4. Napačna ocena stanja vozila

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”6494″ img_size=”full” onclick=”link_image”][vc_column_text]

Stroški strokovnega pregleda vozila so običajno bistveno nižji (tudi za faktor 10 in več), hkrati pa si zmanjšate možnost slabe izkušnje pri nakupu rabljenega vozila.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Določitev stanja vozila je najpomembnejše opravilo pri nakupu rabljenega vozila. V nasprotju z razvitimi državami se v Sloveniji žal ne moremo zanašati na resničnost informacij, ki jih poda prodajalec, zato je treba pred nakupom vozilo temeljito preveriti. Če potrebnega znanja nimate, je priporočeno, da vzamete s seboj nekoga, ki se na to spozna, ali pa pred nakupom odpeljete vozilo na pregled na servis. Dodatno tveganje je tudi dejstvo, da preprodajalci velikokrat z nizkim vložkom (npr. globinsko čiščenje, poliranje vozila itd.) spremenijo amortizirano vozilo v vsaj na videz odlično ohranjenega, ki za kupca pomeni dvojno težavo: nakupna cena bo absolutno previsoka za realno stanje vozila, hkrati pa bo kupec v prihodnosti imel visoke stroške vzdrževanja.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

5. Pristajanje na kompromise

[/vc_column_text][vc_column_text]

Velikokrat kupci po razočaranjih na ogledih vozil (sploh če so pod časovnim pritiskom), začnejo pristajati na kompromise oz. se odločijo za naslednje vozilo, ki si ga gredo ogledat. Če so kompromisi pri starosti vozila ali opremi še sprejemljivi, so kompromisi pri stanju vozila, servisni zgodovini in drugih pomembnejših zadevah nesprejemljivi in običajno vodijo v nezadovoljstvo in morebitne visoke stroške pri lastništvu vozila.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”5957″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

6. Kupiti najcenejše vozilo

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Velikokrat želi kupec kupiti najcenejše vozilo, ki je v danem trenutku na trgu in izpolnjuje njegova pričakovanja. S tem sicer ni nič narobe, če se zaveda, da bo to vozilo zelo verjetno v podpovprečnem stanju in bo zahtevalo nadpovprečne stroške vzdrževanja. Zato je bolje, da se kupec osredotoči na plačilo poštene cene za pošteno vozilo. To zavedanje se v zadnjih letih v Sloveniji širi in običajno se preverjeno dobra vozila kljub višji prodajni ceni zelo hitro prodajo.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”6496″ img_size=”full” onclick=”link_image”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

7. Veljavnost garancije na rabljeno vozilo

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Prodajalci rabljenih vozil velikokrat ponujajo garancijo na rabljeno vozilo. Kupec se mora zavedati, da to ni tovarniška garancija, temveč gre za različne specializirane ponudnike garancij, ki delujejo po zavarovalniškem načelu, zato se je potrebno temeljiteje posvetiti pogojem garancijekaj krije in pod katerimi pogoji je veljavna.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.