Domov mali enoprostorec Mercedes-Benz B (2005-2011)

Mercedes-Benz B (2005-2011)

Deli

Potem, ko je Mercedes izdelal razred A, ki je bil vsekakor presenečenje v Mercedosovi družini, je v letu 2005 izdelal še kompaktnega enoprostorca – razred B. Mercedes B ima vse, kar mora avto imeti, je prostoren, vodljiv, lepe oblike,….edino cena je malo visoka. Izogibajte se prvim modelom, če niso odpravljene napake z rjavenjem.

Leto izdelave: 2005-2011 Prenova: 2008
Proizvajalec: Mercedes-Benz
Predhodnik: /
Naslednik: razred B (2011) Razred: mali enoprostorec
Konkurenti: Audi A2, Honda Jazz, Toyota Yaris Verso
Modeli: 3 vratni in 5 vratni Euro NCAP: (2005)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ odlični sedeži
+ udobje
+ prostorna notranjost
+ velikost prtljažnika
+ zasnova armaturne plošče
+ voznikov sedež kot v limuzini
+ zanesljivost
+ majhna poraba
– visoka cena
– malo osnovne opreme (brez doplačila)
– napake z rjavenjem pri modelih do sredine leta 2006
– napake z avtomatskim menjalnikom autotronic
Bencinski motor:
B 200
Dizelski motor:
A 200 CDI

Zanesljivost in najpogostejše napake

Težke okvare

 • Rjavenje. Največja slabost tega modela je predstavljalo rjavenje vrat. Spodnji rob vrat in vrata prtljažnega prostora so rjavela. Mercedes je napako odpravljal z delnim kritjem stroškov (50%). Napaka se pojavlja do prenove modela leta 2008, ko napako končno odpravijo. Modeli od leta 2004-2007 so manj občutljivi na rjavenje vendar še vedno rjavijo.
 • Avtomatski menjalnik autotronic. Zelo velik problem tega modela je avtomatski menjalnik. Napaka se pojavlja na senzorjih za hitrost, ki sprožijo napačno delovanje menjalnika. S ponovnim vklopom motorja napaka izgine. Napaka se pogosto javlja tudi preko računalnika z napisom “Gearbox consult repair shop”. Senzorja za hitrost se ne da zamenjati brez zamenjave računalnika menjalnika. Cena menjave je okrog 1200 evrov.

Mercedes-Benz razred B, pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Zavore. Zavorne čeljusti so ob zaviranju absolutno preveč hrupne. Tudi ob zamenjavi čeljusti se problem reši le za nekaj časa.
 • Pnevmatike. Originalno nameščene pnevmatike Continental so se obrabile že ob manj kot 20.000 prevoženih kilometrih, kar je absolutno prehitro.
 • EGR ventil. Pri nekaterih dizelskih modelih iz leta 2005 je lahko mašenje ventila povzročilo zmanjšano moč motorja.
 • Sklopka. Le v manjšem številu primerov je prišlo do prehitre obrabe sklopke.
Mercedes-Benz razred B, pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Napake na karoseriji

 • Rjavenje. Največja slabost tega modela je predstavljalo rjavenje vrat. Spodnji rob vrat in vrata prtljažnega prostora so rjavela. Mercedes je napako odpravljal z delnim kritjem stroškov (50%).

Obraba notranjosti

 • Hrup. Občasno, ampak res le občasno, je pri nekaterih modelih slišati hrup iz zadnjega dela avta( škripanje police ali manjše škripanje v prtljažniku)

Mercedes-Benz razred B, pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Napake elektronike

 • Električni pomik stekel. Pri nekateri modelih so se pojavile težave z dvigovanjem in spuščanjem stekel. Analize so pokazale, da je problem v steklu, zato je bilo potrebno zamenjati stekla.

Vpoklici

 • Odpoklicali so modele izdelane med septembrom 2005 in septembrom 2006 zaradi napake na kontroli električnih brisalcev. Odpoklicali so več kot 11.500 vozil.

Foto: Mercedes-Benz

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Deli
Prejšnji članekVolvo S60 / V70 / XC70 (2000-2009)
Naslednji članekRenault Laguna 2 (2001-2007)
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo.

2 KOMENTARJI

 1. Lastim B180CDI 06′, vse kar je napisano je res razen ene stvari. Karoserija le ni tako brezhibna kot piše. Vrata/prtljažna vrata na notranji strani (kjer je šiv oz švas) rjavijo, ker so uporabljali cenene švase in o vosku v vratih ni ne duha ne sluha, zato se vlaga lahko znotraj vrat nabira in rjavi. Mislim da je pri letniku 08 ali 09 to odpravljeno, ker so ugotovilo da se jim ne izide oz se ne spodobi za MB.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here