Domov Citroën Citroën Xsara Picasso (1999-2011)

Citroën Xsara Picasso (1999-2011)

Deli

Težnja po enoprostorcih in povpraševanje na trgu po le-teh, je pri Citroenu »rodila« Xsaro Picassoja, kompaktnega in uporabnega enoprostorca. Dolga kariera avtomobila kaže na zvestost kupcev, ki so imeli na razpolago veliko različnih modelov, dodatne opreme, zato je bil tudi razpon cene velik. Avtomobil je svojo pot nadaljeval tudi po prihodu naslednika – Citroen X4 Picaso.

Osnovni podatki

Leto izdelave: 1999-2011
Modeli: enoprostorec
Naslednik: Citroën C4 Picasso
Konkurenti: Volkswagen Touran, Renault Megane Scenic,
Varnost: **** EURO NCAP (2002)
Priporočen trgovec in serviser vozili Citroën : Avtohiša Kranj

Prednosti Slabosti
+ Dobre vozne lastnosti
+ Udobje
+ Prostorna notranjost
+ Velikost prtljažnika
+ Odlični zavorni sistem
+ Tiho delovanje motorja
– Odsevi iz armaturne plošče na vetrobranskem steklu
– Prezračevalne odprtine
– Plastika v notranjosti (deluje ceneno)

adel_citroen_xsara_picasso

Zanesljivost in najpogostejše napake

Težke okvare

 • Vžig motorja. Modeli, izdelani do novembra 2002, so imeli probleme z vžiganjem, predvsem v vročem vremenu. Težave so se pojavile zaradi zapletov s klimatsko napravo, katera se je rada pregrevala, zato je bilo potrebno popravilo.
 • 2,0 HDI motor. Modeli, izdelani do januarja 2002, so imeli probleme s črpalko za dvig tlaka. Električna črpalka je rada zatajila, zato je prišlo do nedelovanja motorja. Potrebna je bila zamenjava.

Citroen Xsara Picasso - problemi, napake, težave in vpoklici

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Motor 1,6 HDI 110. Modeli, izdelani do julija 2004, so imeli probleme z dovodno cevjo, ki je vodila na turbo motor.
 • Motor 1,6 HDI 110. Modeli, izdelani do junija 2005, so imeli probleme z vbrizgavanjem goriva. Avto lahko ali ni vžgal ali pa mu je med vožnjo začela pojenjati moč ( je »cukal«). Potrebno je bilo reprogramirati upravljanje motorja.
 • Motor 2,0 HDI. Pri modelih, izdelanih do leta 2003, se je zaradi slabega vpetja cevi za dovod goriva po kabini širil vonj po gorivu.
 • Ventilator. Modeli, izdelani do januarja 2002, so imeli probleme z zlomi vijakov ventilatorja. Vijaki so se zaradi segrevanja motorja odlomili. Potrebna je bila zamenjava ventilatorja.
 • Vodna črpalka. Pri bencinskih modelih, izdelanih med letom 2001 in 2004, je prihajalo do napake na vodni črpalki, ki je začela puščati. Potrebna je bila zamenjava le-te.
 • Nosilec motorja. Pri 1,8 bencinskih motorjih, izdelanih do julija 2002, je lahko prišlo do zloma nosilcev motorja, zato so jih še v času garancije zamenjali.
 • Prednja kolesa. Modeli, izdelani med letom 2002 in februarjem 2004, so imeli probleme z zglobi prvih koles po prevoženih cca. 40.000 km. Potrebna je bila zamenjava.
 • Prednja kolesa. Modeli, izdelani do julija 2003, so imeli probleme z osjo prednjih koles.
Citroen Xsara Picasso - problemi, napake, težave in vpoklici

Napake na karoseriji

 • Prtljažnik. Modeli, izdelani do poletja 2000, so imeli probleme z zapiranjem vrat prtljažnika.
 • Prtljažnik. Modeli, izdelani do pomladi 2001, so imeli probleme z zaklepanjem vrat na prtljažniku zaradi nepravilne namestitve tečajev vrat.
Citroen Xsara Picasso - problemi, napake, težave in vpoklici

Obraba notranjosti

 • Sedeži. Prav vsi modeli Xsara Picasso imajo težave s sedeži, ki se po vzdolžni strani prehitro »sesedejo«.

Napake elektronike

 • Centralno zaklepanje. Modeli iz leta 2000 in 2002 so imeli motnje pri delovanju daljinskega centralnega zaklepanja.
 • Električni pomik stekel. Modeli, izdelani do februarja 2003, so imeli težave z električnim pomikom stekel. Težave so bile na vodilih.
 • Prezračevanje. Modeli, izdelani do poletja 2004, so imeli probleme s prezračevanjem kabine zaradi napak na ventilacijskem sistemu.
 • Radio. Modeli, izdelani do marca 2000, so imeli probleme z nastavitvijo glasnosti radia, ker je avto včasih kar sam povečeval ali zniževal glasnost.
 • Radio. Modeli, izdelani do septembra 2001, so imeli problem z avtomatskim ugašanjem radia, ko se je ugasnil motor. Potrebno je bilo reprogramiranje ali celo zamenjava radia.
 • Osrednji zaslon. Modeli, izdelani do julija 2000, so imeli velike težave z osvetlitvijo osrednjega zaslona, pa tudi podatki na zaslonu so se večkrat izgubili.
 • Osrednji zaslon. Pri modelih, izdelanih med novembrom 2002 in majem 2003, je večkrat prišlo do popolne odpovedi osrednjega zaslona.
 • GPS zaslon. Pri modelih z GPS se je pojavljala napaka z osvetlitvijo zaslona GPS. Ob močni sončni
  svetlobi je bil zaslon neberljiv.

Vpoklici

 • Motor 2,0 HDI. Odpoklicani so bili modeli, izdelani v letu 2002, zaradi morebitnih napak na turbo cevi.
 • Motor 2,0 HDI. Zaradi napake na črpalki za gorivo je bilo odpoklicanih več kot 137.000 vozil, izdelanih med aprilom 2002 in februarjem 2003.
 • Elektronska krmilna enota. Modeli, izdelani med septembrom 2002 in marcem 2003, so imeli velike probleme z elektronskimi krmilnimi enotami. Odpoklicali so več kot 147.000 vozil.
 • Zračna blazina na sovoznikovi strani. Pri modelih iz leta 2000 se je pojavila konstrukcijska napaka pri sovoznikovi zračni blazini, ki jo je bilo potrebno odpraviti.
 • Stranske zračne blazine. Modeli, izdelani v letu 2000, so imeli probleme z računalniki, ki so bili vgrajeni v stranske zračne blazine in so bili preveč občutljivi. Potrebno jih je bilo reprogramirati.
 • Električni tokokrog. Pri modelih, izdelanimi med 15.septembrom in 15.novembrom 2004, je zaradi napačne napeljave žice, ki vodi v prestavno ročico, lahko prišlo do kratkega stika.
Citroen Xsara Picasso - problemi, napake, težave in vpoklici

Priporočamo:

 • Bencinski motor: Citroën Xsara Picasso 1,8 16S PACK
 • Dizelski motor: Citroën Xsara Picasso 1,6 HDI 110S PACK

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Deli
Prejšnji članekRočni ali avtomatski menjalnik?
Naslednji članekFiat Panda 2 (2003-danes)
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo.

3 KOMENTARJI

 1. Zanimivo, da kot velik minus nikjer ne napišete težave z zadnjim mostom, ki je rak rana vseh Xsar. Na 100.000km je treba obnovit komplet most, sploh pri teh nasih cestah. Cena popravila je cca 400-500 eur. Drugace pa moje mnenje je da so 2.0hdi boljsi od 1.6hdi. 1.6hdi so imeli tezave z mazanjem turbine (premajhni kanali), posledicbo so turbine crkvale. To so popravili pri modelnemu letu 2009.

 2. Imam Xsaro Picasso 1,6 hdi 80 kW in 331 tisoč km (letnik 2006, prvi lastnik) in je v motorju še prvi turbopolnilnik. Zadnji most je bil obnovljen pri 320 tisoč km, vztrajnik in kompletna sklopka zamenjana pri 260 tisoč km. Prerjavela oba pragova, ličarsko obnovljeno. Sprednja sedeža sta se sesedla že davno. Zaradi slabe oz. površne izdelave se lušči barva na armaturni plošči. Drugače pa še vse dela.

 3. imam eno vprašanje če bi mi kdo znal pomagat. Namreč ko se vozim in spustim sklopko da bi zaviral z motorjem (običajno pri hitrosti od 50 do 90 ali več) se mi čez par sekund ugane motor in vse izklopi kot da bi ga z ključem vgasno a ključ je na mestu še dobro da sem tolko lahko zaviral da sem vmes ključ na hitro obrnil in spet prižgal da sem lahko potem volan obračal. in zaj nevem kaj bi blo tu narobe? koliko sem ugotovil se mi je to dogajalo običajno po vročini poleti po danes ko pa je bilo vjutro -8 pa se mi je to zgodilo prvič in se bojim ker vozim otroka da se nebo zgodila tragedija.
  Na računalniku pa ne pokaže nobene napake.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here