Domov Citroën Citroën Berlingo (1996 – 2008)

Citroën Berlingo (1996 – 2008)

Deli

Citroen Berlingo je bil eden izmed začetnikov razreda malih enoprostorcev, skupaj s Peugeot Partnerjem in Renault Kangoojem. Mi smo preučili, katere napake in okvare so tiste, s katerimi se srečujejo vozniki po vsem svetu in za vas pripravili rezultate analize. 

Leto izdelave: 1996 – 2008 Prenova: 2004 Proizvajalec: Citroen
Predhodnik: / Naslednik: Berlingo Multispace Razred: Mali enoprostorec
Konkurenti: Peugeot Partner, Citroën Xsara Picasso, Renault Kangoo, Fiat Dublo
Modeli: Mali enoprostorec Euro NCAP: ★★★★(2005)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Prostornost
+ Uporabnost
+ Preglednost
– Učinkovitost zavornega sistema
– Kvaliteta materialov v notranjosti
– Kvaliteta sedežev
– Opremljenost
Bencinski motor:
1.6 16V
Dizelski motor:
1.6 HDi
 Priporočen trgovec in serviser vozili Citroën : Avtohiša Kranj

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Težavni Siemensovi vbrizgovalni sistemi pri HDI dizelskih motorjih.
 • Pri 1.6 HDi dizelskih motorjih se pogosto zamašijo oljni kanali, ki vodijo v turbopolnilnik kar vodi v pomanjkljivo mazanje in odpoved turbopolnilnika. Preventivno lahko težavo odpravimo z čiščenjem omenjenih kanalov, v kolikor pa se soočimo z odpovedjo je potrebno pred zamenjavo turbopolnilnika sčistiti in po potrebi zamenjat tudi oljno črpalko in oljne povezave.

Citroën Berlingo - - rabljen napake težave okvare vpoklici

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri starejših modelih prihaja do težav z zadnjim vzmetenjem (amortizerji in obraba gumjastih elementov) ter prednjimi vzmetmi.
 • Obraba ali popolna odpoved povezave med menjalniško ročico in menjalnikom pri bencinskih različicah. Bodite pozorni na velike hode ročice.
 • Pri dizelskih motorjih prihaja do težav z EGR ventili in DPF filtri kjer se ob izrazito mestni vožnji izdatno nabirajo saje in onemogočajo pravilno delovanje. Težave se največkrat kažejo kot izdatno dimljenje, cukanje in pomanjkanje moči.

Napake na karoseriji

 • Zaradi slabe kvalitete laka starejših vozil prihaja do hitrih poškodb le tega in posledično tudi rjavenja karoserije.
 • Slaba pritrditev plastičnih blatnikov.
 • Možnost puščanja vode v notranjost okrog stešne antene in pri sovoznikovih vratih. Večje količine vode lahko povzročijo okvaro ECU enote.

Napake notranjosti

 • Slaba kvaliteta notranjosti kar rezultira v lomljenju in odpadanju posameznih elementov.
 • Luščenje barve na notranjih ročajih.

Citroën Berlingo - - rabljen napake težave okvare vpoklici

Napake elektronike

 • Za prižgano opozorilno lučko zračnih blazin je največkrat kriva poškodba ožičenja voznikove zračne blazine, kar je posledica drgnenja ob volanski drog.
 • Problematični obvolanski kontakti, ki povzročajo težave z delovanjem smernikov in brisalcev.
 • Zelo veliko število težav z elektroniko, ki povzroča odpoved delovanja števcev, prižiganje najrazličnejših opozorilnih lučk, ugašanje in prižiganje žarometov….

Citroën Berlingo - - rabljen napake težave okvare vpoklici

Vpoklici

Datum vpoklica Problem vpoklica Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
01/02/2000 Vpoklic zaradi težave na zavornem sistemu.  01/09/1999  31/10/1999
16/05/2005 Vpoklic zaradi napake na sistemu zračnih blazin.  01/07/2004  30/09/2004
13/07/2005 Vpoklic zaradi pokanja vzmeti.  01/06/1999  30/09/2003
03/07/2008 Vpoklic zaradi napake na elektroniki vozila ki lahko vpliva na delovanje luči, brisalcev in polnenje akumulatorja.  01/02/2008  14/06/2008
03/07/2009 Vpoklic zaradi težave z toplotno zaščito na podvozju.  01/11/2007  31/07/2008

Foto: Arhiv proizvajalca Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Deli
Prejšnji članekMazda 323 (1998 – 2003)
Naslednji članekLand Rover Discovery (2004 – danes)
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.

3 KOMENTARJI

 1. Jaz bi dodal še napaka zadnje preme. Originalna je švoh, in dosti ljudi poznam, ki so jo po 160.000km morali menjati, vključno z mano. Na vozilu je videti to tako, da so zadnje gume v “iks” – izgleda kot mladi teliček.

 2. Napaka: na kontrolni plošči se prižge znak motorja”rumene barve” s pisnim opozorilom, da je napaka na motorju. Motor deluje normalno ni znakov nepravilnega delovanja. Na servisu so priklopili avto na računalnik, ni definiral konkretne napake, ampak opozoril, da je slab kontakt na kablih, po očiščenju kontaktov se je lučka začasno ugasnila in kmalu ponovno vžgala. Zanima me, če je kdo, ki je imel podoben primer, da razjasnimo napako.

 3. Tudi meni se prižiga lučka za olje rumene barve. Mehanik, električist, je pregledal vse potrebno, našel ni nobene okvare in tudi izključil lučko na računalniku avta. Vozim peugeot partner 1.6HDI 2006. Po nekaj km se je lučka spet prižgala. Vozim normalno naprej. Bi lahko bilo še kaj narobe?? Prosim za odgovore. Hvala.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here